Les TIC, eina de coneixement en l'escola de la societat de la informació

per antonia macias marquez darrera modificació 2020-03-25T15:27:12+02:00
Conferència de Francesc Busquets

La conferència de Francesc Busquets, mestre i coordinador de l'àrea de desenvolupament i programari lliure del Departament d'Educació, autor dels programes educatius Clic i Jclic, entre altres, ha donat pas al curs 2006-2007. Les seves paraules cobren especial rellevància en arribar en el moment més oportú, amb la propera instal·lació de pissarres digitals a algunes aules d' ESO del nostre institut.

Sota el títol: "Les TIC, eina de coneixement en l'escola de la societat de la informació" , el creador del prodigi Clic ens convida a la reflexió. Fent-ne ús d'un to més divulgatiu que no pas persuasiu, ens presenta la realitat de les tecnologies de la informació i la comunicació, aquí i ara, amb fets objectius i dades demostrables. Per exemple, les seves utilitats: des de les més formals com a eina de processament, emmagatzament, consulta o reproducció fins a les més creativas e interactives com a eina de producció i comunicació. També exposa la trajectòria de les TIC en el temps, des que van irrompre a les nostres vides com a "noves tecnologies" fins a l'actualitat, quan ja no són tan noves i formen part de la nostra rutina, destacant la vertiginosa velocitat de la seva intromissió. Internet, els mòbils, MP3s, consoles......s'han instal·lat a casa nostra amb tanta normalitat que ja gairebé no hi reparem. En canvi, en l'àmbit educatiu no ha estat així, i potser podríem parlar d'un cert trencament digital entre l'aula i el món exterior. Les causes d'aquesta reticència les podríem trobar en la manca de recursos materials i humans amb que es troben els centres per mantenir la xarxa informàtica que requereix l'aplicació de les TIC. Francesc Busquets augura la futura arribada del OLPC (One Laptop per Child), possible solució als problemes de manteniment, un ordinador portàtil econòmic, de l'alumne, senzill i com no, en suport lliure, que juntament amb les pissarres digitals facilitarien la integració definitiva de les TIC a les aules. També inclou en la seva xerrada una breu presentació de Linkat, la distribució de GNU/Linux del Departament d'Educació i Universitats que forma part de les actuacions del Departament per impulsar l'ús del programari lliure i així afavorir l'alfabetització digital i el treball cooperatiu.

I per acabar, Francesc Busquests, com un Sòcrates de la societat de la informació i fent ús de l'art de la dialèctica, deixa que siguem nosaltres els que trobem resposta a preguntes com: "Es deixaran de fer servir els llibres?" "És necessari un canvi del rol del professor?" "Cal canviar la infraestructura dels centres ?" No va haver gaire intervencions, estava tot dit: les TIC, eina imprescindible del segle XXI, presents a tots els àmbits, l'educatiu no pot ser menys. El trencament digital no es pot donar en aquest context. Tot apunta a que no hi ha més "remei" que integrar les TIC, "remei" en el seu doble significat: medicina i solució. Medicina per a una comunitat malalta de desmotivació i solució a un model poc operatiu per desgast.  Així doncs, substituirem el guix pel comandament a distància i si més no, al menys tindrem "el mando" És clar que la infraestructura dels centres haura de canviar per tal de donar suport a aquest nou model. El rol del professor també haurà de canviar, cada vegada més transmissor que emissor, però aixó no representa cap repte pel professorat, un col.lectiu destinat al canvi i a l'adaptació per exposició als joves, sovint contagiat, pueriltzat i fins i tot en ocasions mimètic com estratègia de supervivència. No obstant, la idea de no fer servir els llibres, suposa massa canvi. Els llibres han acompanyat a la humanitat durant molt de temps i han estat font de coneixement fins ara. Oblidar-los sería un acte de deslleialtat i ingratitud. El món és molt gran i el món del coneixement encara més. Hi ha lloc per tots.

Enllaços:

OLPC : http://laptop.org/index.es.html

Linkat: http://linkat.xtec.net

Pissarra digital: http://dewey.uab.es/pmarques/pdigital/ca/pissarra.htm


[Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]

[Veure més continguts de l'autora d'aquest text.]