Sota el cel del Puig, núm. 20

per elpuig — darrera modificació 2020-03-25T19:45:53+02:00
Presentació i índex d'articles

 

Presentació

La vida és el que has donat.
Georges Seferis

Acaba un cicle de quatre anys. Al llarg d’aquest temps la nostra revista ha sortit vint vegades a la palestra: cinc números per curs. Ha complit el seu propòsit de ser una revista bimensual. Hem recollit a les seves pàgines comentaris sobre activitats fetes pels alumnes (tallers, xerrades, excursions, concursos literaris i matemàtics...), entrevistes amb personatges de la vida literària (Màrius Serra), científica (Carmen Maté, Lluís Mallart), artística (Pepe Navarro), periodística (Jaume P. Sayrach), política (Chema Corral), educativa (Núria Albafull), etc. Hem recollit comentaris sobre llibres, pel·lícules, obres de teatre, audicions musicals... Un altre fet del qual les nostres pàgines s’han fet ressò: l’arribada de nous veïns a la Ciutat, amb les seves històries i amb les seves llengües. I hem publicat textos en francès, anglès, xinès i àrab.

En aquests primers anys del segle XXI hem viscut esdeveniments nacionals i internacionals davant dels quals les pàgines de la nostra revista no podia romandre indiferent: atemptat de l’11 de setembre, guerra d’Afganistan,  guerra d’Iraq, atemptat de l’11 a Madrid... Fullejant els vint números de la revista es poden endevinar els trets definitoris de l’evolució moral dels estudiants d’ESO davant del món en aquest temps.

Tot s’acaba, però; tot canvia. Ningú pot banyar-se dues vegades a les mateixes aigües, va dir el filòsof. Si la nostra revista vol interessar més als alumnes, als professors, als pares i a la comunitat educativa de la nostra Ciutat, ha de canviar. Ha de canviar de presentació, de contingut, d’estil, de periodicitat i potser que d’orientació. El seu lema, però, hauria de ser el mateix o un semblant, per la seva força poètica i moral: La vida és el que has donat.

Aquest número té set seccions. La primera, la de les activitats, dóna comentaris dels alumnes de 1r d’ESO sobre la sortida de fi de curs al Tibidabo, una excursió ja clàssica, on els professors acompanyants tenen l’oportunitat de ser feliços veient com ho són els seus alumnes.

A l’actualitat, els alumnes de 2n fan una fotografia del Fòrum de les Cultures. Alguns d’ells creien que la del Fòrum seria una altra visita; van veure, però, que passarà el temps i que ells recordaran el dia que van gaudir amb les exposicions i els espectacles d’aquest esdeveniment.

Dia 9 de maig vam celebrar la VIII Diada de l’Ensenyament Públic a Santa Coloma. Si al número anterior de la nostra revista anunciàvem la nostra participació, ara, a la tercera secció, donem alguns comentaris de com va desenvolupar-se la jornada.

A l’institut vam viure el 9 de juny una petita celebració: l’homenatge al senyor Vicente, el nostre estimat jardiner. Si voleu saber què hi pensen els nostres alumnes, llegiu els comentaris d’El Puig.

La cinquena secció és també habitual: literària. Hi trobareu versions de contes tradicionals i altres històries escrites amb motiu de la Diada d’Ensenyament i del llibre, que va estar l’eix d’aquest curs.

Els comentaris sobre llibres llegits no podien faltar: teniu una bona mostra a la secció sisena.

En aquest darrer trimestre hem tingut una bona mostra de teatre per a joves. Vegeu els comentaris sobre algunes de les obres de les quals hem gaudit a la sala d’actes del nostre institut.

A tot això s’hi ha d’afegir el nostre desig: moltes lectures i un bon estiu per a tothom.


El coordinador

Índex