Sota el cel del Puig, núm. 18

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T18:45:55+01:00
Revista de l'Institut Puig Castellar. Santa Coloma de Gramenet, febrer de 2004

Presentació

La vida és el que has donat.

Georges Seferis

Aquest hivern no ha plogut gaire; els arbres i les plantes semblen dormir un somni desassossegat i intranquil. Els que miren la natura amb els ulls de l’ànima se n’entristeixen. El temps, però, continua el seu camí infatigable. Passen els mesos i la nostra revista ja ha arribat al número 18. Treballs, dies, aprenentatges. Els alumnes que van arribar a l’institut per primera vegada aquest curs senten ja que El Puig és la seva segona casa i Sota el cel del Puig una de les senyes d’identitat del seu aprenentatge, un mirall d’activitats, somnis i pensaments. Era aquest un dels nostres objectius inicials i, malgrat que hàgim canviat l’aspecte extern de la revista, continua sent una de les seves finalitats: que els alumnes més joves sentin que tenen coses a dir i que la revista té obertes les seves portes.

Aquest número conté sis seccions.

A la primera, Activitats, tenim comentaris d’algunes de les xerrades, sortides i activitats portades a terme al llarg dels dos últims mesos. Hem posat, com sempre, opinions diverses, malgrat que algunes semblin repetitives, perquè considerem que totes aporten un punt de vista diferenciat, matisos reveladors. Pensem, per exemple, en els tres comentaris sobre la visita al Parlament i al Palau de la Generalitat.

A la segona sessió recollim una petita enquesta sobre per què aprendre, una pregunta que quasi sempre es dóna per sabuda però que hi ha alumnes que saben respondre amb molt de sentit comú.

Des d’un primer moment van sorgir aquí i allà veus crítiques amb el Fòrum de les Cultures (nom que ara s’ha simplificat amb el de Fòrum 2004), sobretot perquè algunes de les empreses que hi col·laboren tenen altres negocis que no sembla que siguin molt altruistes. Els alumnes, però, tenen clar que qualsevol moment pot ser bo per defensar la pau, la justícia, la fraternitat i la lluita contra els prejudicis racials i contra les desigualtats econòmiques. Per això n’han fet les seves aportacions, algunes de les quals presentem a la tercera secció, el Fòrum 2004.

La creació literària té sempre a la nostra revista un racó, de vegades molt ampli: poemes i textos en prosa de l’apartat quart, Literària, confirmen la voluntat del nostre alumnat per fer un ús imaginatiu de les paraules.

El cinema continua fent somiar els joves: tant les grans superproduccions de Hollywood (les pel·lícules basades en la sèrie de El Senyor dels Anells) com les més modestes i honestes produccions angleses continuant interessant i delectant. Si voleu comprovar-ho, vegeu la secció cinquena d’aquesta revista.

Abans es deia que tot és als llibres, ara s’hauria de dir que també a Internet, i de vegades, llibres i Internet són dues eines educatives que es donen la mà. Si teniu dubtes, després de llegir Llibres, a les darreres pàgines d’aquest exemplar, consulteu la pàgina www.bookcrossing.

Consulteu aquesta adreça electrònica perquè al pròxim número de Sota el Cel, que, si tot va bé, sortirà a finals d’abril, parlarem de llibres alliberats, parlarem de la Diada d’Ensenyament d’aquest any... i parlarem de vosaltres. Fins aleshores.

 

El coordinador

Índex d'articles