Sou a: Inici / Activitats / Activitats docents / Premsa i escola / Jesús Mª Jover: "Revista Payitanos"

Jesús Mª Jover: "Revista Payitanos"

Una experiència didàctica: la revista Payitanos de l'escola Lestonnac

La revista “Payitanos”

La experiència de la nostra revista, Payitanos, està emmarcada dintre d’una realitat concreta, la de la nostra escola, l’escola  Lestonnac de Badalona. Aquesta escola està situada al bell mig del barri de Sant Roc. Els nostres alumnes són majoritàriament d’ètnia gitana, al voltant del 90%, i la resta són paios i immigrants de diversos països (Marroc, Pakistan, Xina, Equador...).

Quan érem joves, fa ja anys, a l’escola s’havia intentat fer una revista, però cada vegada que havia de sortir, era un conflicte. La revista recollia aportacions dels diverses grups classes de l’escola, i sempre havíem d’anar demanant l’article promès,  i quasi mai hi era. O sigui que desprès de diversos intents, ho vam deixar córrer.

Fa uns anys vam detectar que els alumnes de Secundària de l’escola presentaven un absentisme molt alt i un grau de conflictivitat molt elevat a les aules. Vam començar a estudiar la situació i vam dividir la secundària en 6 projectes. En aquests projectes els alumnes no són separats per edat, sinó per interessos i capacitats. Amb l’experiència hem fet que un projecte sigui solament per alumnes de primer cicle, altre projecte per gent de segon cicle, i en els altres quatre projectes puguin estar barrejats alumnes de 1r i segon cicle.

El projecte que fa la revista Payitanos, paios i gitanos, es diu “Periodist@s.com”. És un projecte que agafa estudiants de segon cicle. En aquest projecte intentem motivar a l’estudi i al treball mitjançant la utilització de les anomenades noves tecnologies, encara que algunes siguin més antigues, com la informàtica, la premsa, la ràdio, la TV, la fotografia...

Vam pensar que si havíem de fer llengua, i això havia de tenir una utilitat, què millor forma que aplicar la teoria a la pràctica? Per què no fer una revista? Podem redactar, escriure oracions, mirar l’ortografia, i tot això que s’estudia i que aquests alumnes li veuen molt poca utilitat.

Bé, nosaltres dediquem dues hores cada dia als ordinadors. En l’aula d’informàtica treballem matemàtiques, llengua, naturals, socials, i... revista. Durant la setmana, dediquem dos dies a la teoria “lingüística”, a fer classe a l’aula, i dues hores a fer la nostra revista, Payitanos, on intentem aplicar totes les coses que anem aprenent.

La revista té una periodicitat trimestral, i en encarregar-se un projecte i ser un treball més dels que es fan a l’escola, la revista surt sense cap problema. Per suposat que els altres projectes i classes de primària poden col·laborar, i col·laboren, però ja no depèn de les seves aportacions. Si les tenim, bé, sinó cap endavant.

Al començament de cada trimestre organitzem un “consell de redacció”, on cada alumne agafa el article o la secció sobre la que treballarà: Editorial, Sociedad (pedimientos, nacimientos, bautizos...), esport, cuina...

El format és din-4, fotocopiats en paper de color, i amb una tirada de uns 120-140 exemplars. La qualitat, la precisa...

Portem ja 3 anys i comencem el nostre 4t any, amb nou revistes en paper, i algunes penjades en la xarxa, http://usuarios.lycos.es/jjover/revista/revis.htm.

Espero haver estat breu, concís i entenedor. Moltes gràcies.

 

Jesús Mª Jover i Casas

L'escola. http://www.xtec.es/~jjover

Portal Educativo http://www.xtec.es/~jjover/portal

Mis alumnos de 4t ESO. http://members.es.tripod.de/jjover

Postgrau.http://usuarios.lycos.es/jesjo/index1.htm

Curs ICE. http://jover9.en.eresmas.com/index.cfm

Para principiantes. http://www.jover.es.org

Projecte Nadal. http://teleline.terra.es/personal/joverc

mailto:jjover@pie.xtec.es

mailto:jover9@eresmas.com

Fax:940460105

Escola Lestonnac

C/Sta. Joana de Lestonnac s/n

08918 Badalona

Tf. 933871295