Dia de la llibertat del programari

per Victor Carceler darrera modificació 2020-03-25T15:37:15+01:00
  • Quan? 20/09/2013 a 04:00 fins a 22/09/2013 a 03:55 (Europe/Madrid / UTC200)
  • Web Lloc web extern
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

El proper dissabte 21 de setembre se celebra a més de 270 països de tot el món el Dia de la Llibertat del Programari o Software Freedom Day, diada que compta amb lideratge de la Digital Freedom Foundation i el suport d'empreses i organitzacions com Google, Canonical, la Free Software Foundation, Joomla!, FreeBSD o Creative Commons, entre d'altres. En aquesta edició hi haurà sis esdeveniments a Espanya, repartits entre Catalunya (2), Madrid (1), Andalusia (2) i Galícia (1).

La celebració que s'inicià l'any 2004, es realitza any rere any a Catalunya des del 2005 de la mà de Caliu, i l'any 2011 s'hi va afegir la Konfraria permetent que la cel·lebració s'allargués en el temps. Com cada any a Catalunya ho celebrarem, i aquest cop començarem divendres 20 per la tarda a La Palma de Cervelló, al Teatre Societat Aliança Palmarenca, i continuarem dissabte 21 a Barcelona, al Centre Cívic de Les Corts. S'ofereixen xerrades, tallers, festa d'instal·lació on usuaris avançats i experts en GNU/Linux oferiran ajuda en instal·lacions de programari lliure i respondran dubtes. Consulteu els enllaços per veure les activitats programades a cada lloc.

El divendres 20 de setembre començarà la celebració a la Palma de Cervelló (Baix Llobregat) a partir de les 17h de la tarda i en diferents indrets: Teatre Aliança Palmarenca, PuntTIC i Biblioteca Municipal (on recentment han migrat els ordinadors del telecentre al sistema operatiu lliure Ubuntu) amb tallers, xerrades i demostracions. La jornada conclourà amb un sopar de germanor. La cel·lebració continuarà el dissabte 21 de setembre a Barcelona al Centre Cívic de les Corts, amb un conjunt de xerrades diverses que ocuparan tota la jornada des de les 10h del matí i fins a les 19h de la tarda. Usuaris avançats i experts en GNU/Linux oferiran ajuda en instal·lacions de programari lliure i respondran dubtes.

Podeu veure totes les activitats a:


El Dia de la Llibertat del Programari és una celebració mundial del programari lliure. L'objectiu d'aquesta celebració anual és d'educar el públic general sobre els beneficis d'usar programari lliure d'alta qualitat en l'educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu! Imagineu que, després d'uns pocs anys, la tesi que tant de temps us va portar de fer no fos llegible, o que els vostres vídeos familiars no es puguin veure. Si us queixeu a l'empresa de programari, us diran que us gasteu encara més diners en una «actualització», que només resulta ser més lenta i amb més defectes que l'anterior versió. Fins i tot un nou reproductor de música, només per trobar que refusa la música que abans podíeu escoltar en el reproductor antic? Malauradament, la majoria de gent viu en aquest món avui.

El Dia de la Llibertat del Programari existeix per mostrar el públic en general que hi ha una manera de sortir d'aquest cercle viciós. Mitjançant l'ús del programari lliure, obteniu el control sobre el vostre ordinador i les vostres dades. Cada persona té la llibertat de participar i d'usar el programari lliure, ja sigui usant un sistema operatiu completament lliure com el GNU/Linux o una plataforma no-lliure com Windows o Mac OS usant-hi programes lliures.

El Programari Lliure es defineix per les següents llibertats:

   0.- La llibertat d'utilitzar el programari per a qualsevol ús.

   1.- La llibertat d'estudiar el funcionament del programari, i adaptar-lo a les nostres necessitats. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.

   2.- La llibertat de redistribuir les còpies.

   3.- La llibertat de millorar el programari i de distribuir aquestes millores, de manera que tothom se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.

Aquestes quatre llibertats que Richard Stallman va escriure l'any 1986 permeten la participació igualitària en l'era de la informació. Un bon exemple n'és la presència de llengües minoritàries en moltes aplicacions de programari lliure.