Administració i Finances visita l'exposició «Metròpolis Barcelona»

per Marcos Alcocer Gil darrera modificació 2020-03-25T16:02:43+02:00
Els estudiants descobreixen com es gestiona una entitat local de l'envergadura de l'àrea metropolitana

Per accedir a la galeria fotogràfica de la visita, feu clic aquí.

Una de les vessants del cicle d'Administració i Finances és la gestió de les administracions públiques. Entre aquestes, ens trobem l'administració local, que és una de les que afecta de manera més directa a la vida dels ciutadans, així com una de les que més interès desperta, si hem de jutjar pels índexs de participació als comicis.

Precisament el Disseny Hub de Barcelona acull durant aquests dies l'exposició «Metròpolis Barcelona», emmarcada en els treballs de preparació del nou Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU), i vam aprofitar per visitar-la el passat 11 de març. Gairebé quatre dècades han transcorregut des de l’entrada en vigor del Pla General Metropolità del 1976, el qual ha patit més d'un milió de modificacions (literalment) des de la seva aprovació. Així s'ha anat donant forma al paissatge urbà i a la manera com l'habitem, com ens desplacem a través d'ell, com treballem i comerciem... en resum, a la forma en què ens relacionem amb el nostre entorn. L'exposició doncs pretén servir com excusa per obrir el debat ciutadà.

IMG_20150311_192706.jpgEl desplegament de mitjans de la presentació és prou impressionant, així com la quantitat de dades. Les representacions gràfiques i interactives però, faciliten en gran mesura la seva assimilació i la posada en perspectiva del seu impacteAixí, els nostres estudiants van fer-se una idea de l'evolució dels moviments migratoris en totes direccions entre Santa Coloma i les altres corones, de com es distribueix la població sobre el territori i de l'envelliment d'aquesta, o de l'altra ciutat soterrània de connexions, clavegueres i canonades que discorre sota la nostra. Especialment els va sorprendre la simulació de quants «tweets» i missatges es llancen a la xarxa des de cada racó de l'àrea metropolitana, minut a minut, al llarg de les 24 hores.

A més, l'exposició no deixa passar l'ocasió de llançar la mirada a l'exterior per posar Barcelona al context internacional, europeu, i com a part del centre neuràlgic que és el Corredor Meditarrani. I de pas, aprofita per comparar el nostre model de creixement amb el d'altres capitals al món, com ara Sydney, Boston, Berlin o Copenhaguen.

Volem agrair des d'aquí al museu el detall de posar a la nostra disposició tres guies d'edat similar a la dels nostres alumnes, que els van acompanyar explicant-los cadascuna de les parades al llarg del recorregut i responent a las seves preguntes.

Recomanem la visita a l'exposició, que romandrà disponible a la plaça de les Glòries Catalanes fins al 25 d'abril. Una oportunitat estupenda i gratuïta per reflexionar sobre el passat i el futur del nostre entorn, així com per prendre consciència del gran dinamisme social i econòmic que ens envolta.

IMG_20150311_184716.jpg