Ecumene. Evolució de la Imatge del Món

per El Puig darrera modificació 2020-03-25T18:23:31+01:00

Els nostres alumnat d'Història del Món Contemporani visita l’exposició "Ecumene: Evolució de la Imatge del Món", amb visita guiada organitzada per la professora Sònia Torres el passat 14 de novembre de 2019.

La Sala d'exposicions del Palau del Lloctinent alberga de novembre de 2019 a abril de 2020 l'exposició "Ecumene", de l'Institut Geogràfic Nacional, que recull els seus fons cartogràfics de manera cronològica per explicar la imatge del món conegut que ha tingut l'ésser humà durant més de 2.500 anys. Tot això en el 500 aniversari de les expedicions que van acabar de completar aquesta imatge, entre elles la de Magallanes i Elcano.

A la nostra cultura, les primeres referències geogràfiques escrites es remunten als textos del poeta Homer (segle VIII aC), que fan referència indirectament a un món pla i circular. Aquesta idea de la superfície de la Terra com plana i circular es manté als mapes de Anaximandre i Hecateu, fins al segle V aC.

Aristòtil (segle IV aC) és el primer a postular inequívocament l'esfericitat de la Terra i, a partir d’aleshores, un seguit de destacats homes de ciència com ara Dicearc de Messina, Eratòstenes, Hiparc de Nicea o Marí de Tir assenten les bases sobre les quals Claudi Ptolemeu (s. II) produeix l'obra més influent de la història de la cartografia: la Geographia.

L'Edat mitjana comporta una represent simplificació de les representacions cartogràfiques del món, reduïdes a esquemes basats en conceptes més religiosos que no pas geogràfics, com ara el mapa de «T en O» de Sant Isidor de Sevilla.

A partir del Renaixement, el redescobriment de la Geographia de Ptolemeu i el començament de l'època de les grans exploracions oceàniques amplia l’Ecumene fins a assolir una fita fonamental: el descobriment d'Amèrica, la quarta part del món, el 1492. Expedicions posteriors com les de Vasco de Gamma, Magallanes i Elcano, Abel Tasman o
James Cook acaben per delinear el món tal com el coneixem avui dia.

Els nostre alumnat ha pogut gaudir de forma guiada, acompanyada per dos especialistes   en cartografia, el recorregut cronològic de documents cartogràfics de gran interès històric de l’exposició, que  disposa de 60 peces, de les quals 45 són mapes. Posteriorment han pogut realitzar en l’Arxiu de la Corona d’Aragó l’activitat didàctica interactiva "Anàlisi i Comentari de Mapa Històric", específicament creada per la professora Sònia Torres sobre l’exposició.

IMG_20191114_111828.jpg