Concurs de relats curts de la JAK

per El Puig darrera modificació 2020-03-25T16:45:00+01:00

El diumenge 27 d’octubre es va donar a conèixer el veredicte i va tenir lloc el repartiment de premis del Tercer Concurs de Relats Curts organitzat pel JAK (Joves Artistes Kolomencs), amb el suport de Fondo Comerç de Santa Coloma de Gramenet. Enguany, el concurs proposava per als relats el tema de la guerra. Els finalistes i els premiats van ser escollits per l'associació ACOLITE (Associació Colomenca de Literatura).

concurs.jpg

Uns quants dels nostres alumnes, estimulats per la professora Dori Cañal, s’hi van presentar i hi van fer un bon paper, tal com a la 2ª edició del concurs.

 

De la categoria de menors de 12 anys va ser finalista Óscar Fernández López de Coca de 1r D (a la foto amb la samarreta verda i negra de ratlles).

Foto 1 JAK 2013.jpg 

 

De la categoria entre 13 i 18 anys va ser finalista la Mikaela Bustamante de 1r D (a la foto, amb camisa blanca), i finalista i guanyadora la Shirley Nicol Moreira Jumbo de 3r B (amb camisa rosa) , que va rebre un guardó i un xec de 20 euros per a gastar a la llibreria del carrer Major de Santa Coloma de Gramenet.

 

 foto 2 jak 2013.jpg

 

Després es va fer el sorteig d’unes tàblets entre tots els participants. De la categoria entre 13 i 18 anys, vam tenir la sort que li va tocar a la Miranda Baños de 1r D.

 

DSC_0347.JPG DSC_0353.jpg

 

Heus aquí els textos:

 

Estimada Marina

Autora: Shirley Nicol Moreira Jumbo (3rB)

 

Estimada Marina:

T'escric perquè aquí a la guerra em sento sol. Cada dia que passa tinc més por de morir. 
Les coses aquí no són fàcils, has de lluitar cada segon, cada minut i cada hora que passa per salvar la teva vida i les dels teus companys.

Ara mateix, t'escric en el moment d'anar-se'n a dormir, o això es suposa, ja que sempre hem d'estar atents per qualsevol atac de l'enemic.

Vaig fer un gran amic, però desgraciadament va morir. Per això em sento tan sol aquí sense ningú i sense vosaltres, la meva familia.

Marina, et trobo a faltar. Trobo a faltar aquells "Bon dia, carinyo! Ja es hora d'aixecar-se!", aquells esmorzars que em feies cada matí, els ànims que em donaves per ser més feliç cada dia. Trobo a faltar els nens i tota la família. Espero que no patiu massa, jo estic bé i arribaré a casa com sempre després de la feina.

Espero que la guerra s'acabi ràpid, us necessito al meu costat per fer-me companyia.

Us estimo.

Sergi Montaner.

 

PD: Diga-l'hi a la Marta que no es baralli amb el Marc, que ell és petit i no sap gaire el que fa. També digues al pare i a la mare que els estimo. I a tu, et dic que ets l’amor de la meva vida.

 

1ª Guerra Mundial, la Gran Guerra

Autora: Mikaela Bustamante (1rD)

 

La Primera Guerra Mundial comenzó el 28 de Julio de 1914 y finalizó el 11 de Noviembre de 1918.

En el transcurso del conflicto fueron movilizados más de 70 millones de militares, incluidos 60 millones de europeos, lo que lo convierte en una de las mayores guerras de la Historia. Murieron más de 9 millones de combatientes. Yo y unos compañeros sobrevivimos, fue un milagro, la verdad es que no pensé que iba a sobrevivir pero no fue así. El evento detonante del conflicto fue el asesinato del archiduque Francisco Fernando de Austria y su esposa, Sofía Chotek, en Sarajevo el 28 de junio de 1914.

A partir de ahí, todo se fue embrollando, hasta acabar en la guerra más cruenta hasta entonces vivida. Desesperación y caos, eso es lo que puedo recordar.

 

Atac a la Terra

Autor: Óscar Fernández López de Coca (1rD)

L’any 2059 a la Terra tot era tranquil, havien trobat noves alternatives d’energia no contaminants, havien poblat la Lluna i en comptes de cotxes hi havia naus. Una nit van aparèixer tres llums al cel que parpallejaven molt misteriosament. Als pocs dies va sortir a les notícies que els científics havien detectat tres naus no identificades sobrevolant la Terra.

Els científics més importants van arribar a la conclusió que els alienígenes estaven vigilant la Terra per destruir-la. Després de molts dies de parlar i d’investigar, van crear uns làsers molt potents amb un poder que arribaria fins a les naus.

Al cap de dues setmanes milions de naus van envoltar la Terra i van començar a atacar, però ells no comptaven que els humans havien creat un làser més potent que cap arma que poguessin tenir ells, ja que els alienígenes pensaven que els humans eren inferiors a ells.

Els humans van desplegar les seves noves armes contra els invasors. Al pocs dies van guanyar la guerra gràcies a l’esforç que havien realitzat els científics.