Estadístiques

per Roger Borrell darrera modificació 2020-03-25T16:14:03+02:00
Estadístiques relacionades amb l'ús del software lluire (navegadors, servidors web,...)

Sovint els nostres alumnes no veuen Linux com un sistema operatiu real a l'alçada de Windows. Jo en canvi ho veig just al contrari. No veig Windows a l'alçada de Linux.
Tots estarem dacord que la presencia de Linux en els ecriptoris es encara baixa. Probablement molt menys de un 10%.
Anem a fer un estudi de la implantació del software lliure en l'àmbit de la web, a través de navegadors i servidors.


Navegadors:

Estadístiques de Navegadors
Veiem que el software propietari guanya, de la mà de Microsoft. Més d'un 60% dels ordinadors funcionen amb Internet Explorer, el navegador de Microsoft. Tot i això l'Explorer va de baixa.

Servidors:

Ara be si mirem les estadístiques dels Servidors Web, veurem que el servidor Web de Microsoft, el IIS (Internet Information Server) és minoritari enfront de Apache, un servidor web Lliure. El IIS arriba amb prou feines al 20% sumant totes les seves versions IIS 5.0, IIS 6.0, IIS 4.0... En canvi Hi han més de 40 Milions de Servidors a tot el mon utilitzant Apache, que suposa més del 60% dels servidors web mundials:
(Mes Info)
Estadístiques de Servidors Web
Gràfiques
Estadístiques per països(dominis)

És molt curiós veure com la distribució per paisos és molt dispar. Els països més avançats del món com ara Alemanya i Japó la implantació de Microsoft es quasibé nula. A Alemanya Linux està molt extés, especialment la distribució Debian. També hi han paisos del tercer món que funcionen amb només Apache com ara Trinidad i Tobago.
Els casos més alucianants són els de China i la Índia que trenquen les estadístiques. Que curiós que Microsoft hagi procurat afiançar les seves tecnologies als països més poblats del planeta !! Que no són precisament gaire rics, però es preveu que ho seran.
Apache és tant utilitzat que hi ha versions per practicament tots els Sistemes Operatius, així que la pregunta que ens hem de fer és: Amb quins Sistemes Operatius corren aquests Apaches? D'aquests 40 milions de Servidors web Corrent amb Apache. Quins són Apaches + Linux?.
Estic investigant pero pel que he pogut esbrinar fins ara uns 5 milions deuen ser Linux. (Red Hat és la distribució més utilitzada, seguit per Cobalt i Debian. El Mandrake es troba a la 5a posició radera de Suse). La qual cosa suposaria un 8% dels servidors web Mundials. I la resta? La resta son majoritariament Unix (Solaris, HP,IBM..).
La sintaxi dels Sistemes Unix és practicament idèntica a la de Linux, per tant quedaria justificat el gran esforç que dediquem a ensenyar Linux.
Quins servidors fa servir la generalitat?
Fa servir el Unix de Sun que s'anomena Solaris.
Molt sovint ens preguntem per que funciona tant malament el portal http://www.cat365.com. Un dia em vaig estar un quart d'hora a l'oficina de Benestar Social i vaig haver de marxar per que no hi havia forma. El funcionari que em va atendre només en deia pestes. Després em va haver de trucar a casa per poder finalitzar la gestió. Amb quin Sistema Operatiu funciona aquest portal? Bingo

Són quasibé la una de la matinada de Diumenge i el portal www.cat365.com no funciona.Curiós. El navegador porta 5 minuts intentant mostrar la pàgina i res. Sort que no és de vida o mort ! 

Fonts: Les fonts de estadístiques més impotants i fiables son Netcraft i Web Server Survey Son empreses que es dediquen a fer cerques automatitzades i a vendre les estadístiques. També venen productes analitzadors per webs (Hi han productes lliures que també ho fan PHPSitesStats, AWstats i Webalizer(els dos últims son els que fem servir a la web del centre -> veure estadístiques del nostre servidor).Si coneixeu altres fonts o altres Analitzadors Web lliures feu-m'ho saber.