K-DEMar: Una Distrubució de Linux Catalana

per Roger Borrell darrera modificació 2020-03-25T16:14:05+02:00

La communitat sempre ens sorprén i ens explica que cada vegada hi ha més raons per estar segur que tard o d'hora Linux s'imposarà. Ara el problema es saber quan. I probablement el procés serà més lent del que molts de nosaltres voldríem.

Aquesta vegada és un jove estudiant de batxillerat de una modesta població de la costa el que ens obsequia amb la seva precoç espurna intel.ligent: un exemple sens dubte per els nostres alumnes.

Aquest és un exemple més de que Linux és un repte per a qualsevol persona curiosa i amb ganes de fer coses noves. Windows te una competència molt forta, massa forta: L'altruïsme i la intel.ligència s'han aliat en contra del monopoli existent.

"...La distribució en K-DEMar Live CD ha estat creada per l'Adonay Sanz Alsina, estudiant de Pineda de Mar pel seu Treball de Recerca, treball que s'ha de realitzar obligatòriament al finalitzar el batxillerat. Ell és qui manté el suport amb les noves actualitzacions i millores que hi va afegint periòdicament.

El projecte K-DEMar va iniciar-se el desembre del 2003 i va veure la llum el febrer l'any següent, quan va sortir la primera versió.

Dos mesos i mig més tard, va sorgir la possibilitat de crear una pàgina web de difusió de la distro. Aquest va ser un dels passos que més ens va il·lusionar, ja que era un mètode per centralitzar la possibilitat de descàrrega, el suport i el contacte amb els usuaris.

Aquesta distro està basada originalment en la Knoppix 3.3 ja traduïda al català, però, amb l'inclusió de millores en la seva administració, últimes versions de programes estrella com l'OpenOffice.org V.1.1 en català, el Mplayer i altres.

L'esperit de K-DEMar és el del Software Lliure i vol ésser una contribució a la comunitat Linux; estem oberts, doncs, a qualsevol col·laboració, modificació i queixa constructiva.

La llicència de K-DEMar segueix la GPL i, qui la té, la pot utilitzar, canviar o distribuir lliurement, juntament amb tot el codi que conté...."

K-DEMar és una distribució Live

"...Les distribucions en Linux solen tenir varis CDs que permeten instal·lar el sistema operatiu Linux en el disc dur del ordinador.

Per veure si la distribució t'agrada y omple les teves necessitats, és imprescindible la instal·lació en l'ordinador, amb el temps que sol comportar i la necessitat d'espai en el disc dur.

Per això, van crear-se les distribucions anomenades Live CD que contenen tot una distribució de Linux, el sistema operatiu i els programes dins d'un sol cd i que, a més, són autoarrancables; es a dir, que arranquen el sistema operatiu i permeten treballar de manera totalment operativa sense instal·lar res dins del disc dur del ordinador que s'estigui fent servir.
De manera semblant al antic MsDos, llevat que amb tot el sistema gràfic i amb la potència de Linux i una ampla varietat de programes.

Per això, les distros Live Cd permeten treballar amb el sistema operatiu complet sense preocupar-se de quin sistema i quins programes hi han en el ordinador que fem servir..."

Ara el professorat ja no té cap excusa per no provar Linux. El tenim integrament en Català (gràcies a un alumne !!) i a més a més el podem fer servir sense modificar absolutament res del nostre ordinador. (No us tocarà el Windows, ni els virus que tingui, no patiu...).

Segur que el victor posarà la distribució aviat al mirror i la podreu grabar en un CD en questió de minuts (per qualsevol dubte pregunteu als alumnes del Cicle Explotació de Sistemes Informàtics)

o be dirigiu-vos a la web oficial: K-DEMar