Arrelament i desarrelament

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-12-21T14:03:39+02:00
Paraules del director per acomiadar l'acte del 40è aniversari


Primer moment. Aquest matí, a primeres hores, ha vingut una mare, antiga alumna, mare de dues alumnes d'ara, i ens ha portat les primeres fotografies del Puig, tres fotografies de l'institut de fa quaranta anys, del dia de la seva inauguració. El pare d'aquesta dona, taxista, havia portat a algunes autoritats a l'institut per a l'acte d'inauguració. Conservar aquestes fotografies durant aquests anys és un signe d'arrelament.


Segon moment. Poc després, han vingut dues nenes estrangeres a acomiadar-se dels seus companys i de nosaltres, els seus professors. Van venir a mig curs el curs passat i ara han d'anar-se'n, qui sap a on. Un signe de desarrelament.


Tercer moment. Aquest migdia, a aquesta mateixa sala d'actes, hem rendit homenatge a dos professors, Mercè Romaní i Josep Mercadé, per la seva jubilació. Durant molts d'anys, feliçment, han estat professors al nostre centre i ara, feliçment, s'han jubilat. Romandre durant tants anys al mateix institut: un altre signe d'arrelament.


Quart moment. Fa poc més d'una hora, al pati, hem plantat un arbre, un lledoner, regal de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Santa Coloma. L'arbre del 40è aniversari. Arrelament.


Cinquè moment. Aquest acte, aquest moment en el qual ens trobem reunits alumnes i ex alumnes, professors i ex professors, pares, mares i amics i amigues del Puig Castellar per celebrar el 40è aniversari del nostre institut com si fossim una gran família, perquè som una gran família. És aquest un acte cívic, un acte d'arrelament que va més enllà del valor d'un acte acadèmic, perquè serveix per enfortir els llaços entre tots els qui ens sentim membres de la comunitat educativa del Puig Castellar. És veritat, però, que les persones no tenim arrels com els arbres, però tenim memòria i és aquesta memòria la que dóna sentit als rituals de convivència i a les trobades cíviques. I perquè tenim memòria volem recordar ara a tots els directors que hi ha hagut a l'institut i que han estat amb la seva feina i el seu esforç al peu del canó dia a dia: Joan Vaqué Jordi, Sara Freijido, Carmen Meca Ketterer, José Montoya Sáenz, Anna Domènech Llaberia, Aurora Pérez Santamaría, Mª Dolores Arnaldo Giralt, Antoni Mussons Requesens, Juan José Martínez Úcar, José Antonio Lorenzo Pardo, Mercè Romaní Alfonso, Joan Martí Domingo, Amparo Rallo Guinot, Rosa Borja, Lluís Belenes, Rosa Codolà, Manuel Ángel López i Luz de Casas.

Gràcies a tots ells per la seva feina i gràcies a tots vosaltres per ser aquí amb nosaltres. Per molts anys, feliç aniversari!

 

Paco Gallardo
Santa Coloma, 12 de desembre de 2008.