Programari lliure Linkat

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:18:53+02:00
Educació comença a estendre a les escoles el programari lliure Linkat

Educació comença a estendre a les escoles el programari lliure Linkat

Expodidàctica exposa les últimes novetats en material educatiu

 

Marcel Barrera

El Punt, 04.04.08

De mica en mica, el sistema operatiu windows anirà desapareixent de les escoles i instituts i serà substituït pel Linkat 2.0, la versió catalana del Linux que disposa de 3.000 programes. Després d'una prova pilot, el curs que ve el Departament d'Educació l'implantarà en un centenar de centres i progressivament a la resta. El Linkat significa un estalvi de 200 a 300 euros per ordinador i permet als alumnes treballar des de casa amb els programes de l'escola, sense necessitat de pagar cap llicència.

 

Fa uns 16 anys, les escoles i instituts van anar adaptant l'antic sistema MS2 a un de molt més modern, que era el Windows. Ara, el Departament d'Educació impulsa una nova reconversió informàtica que trigarà anys a completar-se perquè tots els ordinadors funcionin amb el programari lliure Linkat. Aquesta reconversió es farà de manera progressiva. El curs que ve seran almenys un centenar de centres, entre els quals hi haurà els de nova creació, els que disposaran del nou sistema, que inclou un nou escriptori amb efectes en 3D i amplia la interacció amb l'usuari. Els avantatges són diversos. Per exemple, l'econòmic. Segons Jordi Vivancos, responsable del programa, els centres s'estalvien la compra de les llicències legals –el programari és gratuït. Per cada ordinador pot significar una reducció de 200 a 300 euros.

 

3.000 PROGRAMES

Una altra millora que ahir va subratllar el Departament d'Educació és el manteniment i la renovació dels programes que estan instal·lats, uns 3.000, que amb el nou sistema es farà de manera automàtica, sense necessitat que cap tècnic vagi al centre. A més, el sistema no necessita de cap programa antivirus per protegir-se.

Segons el conseller d'Educació, Ernest Maragall, que ahir va inaugurar el saló Expodidàctica a Fira Barcelona, el Linkat 2.0 és una eina pedagògica «potentíssima» a l'abast tant de mestres com d'alumnes. I és que els estudiants, des de casa, també poden usar el mateix sistema, sense la murga que significa haver de pagar una llicència per cada programa. Íntegrament en català, el Linkat 2.0 també significa un estalvi energètic, ja que redueix un 75% les emissions de CO2. No cal, a més, que els ordinadors per implantar-lo siguin nous, amb la qual cosa «es poden crear aules de baix cost», segons va explicar ahir el Departament d'Educació.

 

LA PISSARRA MÉS LLARGA

La iniciativa del Linkat 2.0, que s'ha estat aplicant com a prova pilot en una vintena de centres educatius, es va anunciar ahir en el marc d'Expodidàctica, on també s'exposa a l'estand d'Interwrite la pissarra que podria ser la més llarga i ampla del món. És una pissarra interactiva, i com a novetat d'aquest any incorpora una aplicació que permet anar estirant la pissarra tantes vegades com es vulgui. Després es pot imprimir tot en un sol full.

[Veure més informació sobre Linkat.]