La Santa Coloma turística, treball de final de curs

per elpuig — darrera modificació 2020-04-24T20:18:57+02:00
La iniciativa de la campanya La Santa Coloma turística, engegada per l'ACI i que ha servit de motor per promoure un concurs digital, ha servit també als alumnes del nostre institut per fer diferents treballs escolars

La Santa Coloma turística

Al número 42 de la revista ACI (juliol-agost de 2008), apareix un reportatge sobre treballs fets per alumnes de 1r i 2n d'ESO, dirigits per la seva professora de Llengua Catalana, Agustina Rico, sobre la Santa Coloma turística. Diu el reportatge:

"...Alguns alumnes de l'IES Puig Castellar, amb el pupil·latge d'Agustina Rico, han fet diversos treballs, un centrat en la Santa Coloma turística i els altres basats en racons o espais de la ciutat que per un motiu o un altre han resultat atractius als joves estudiants. El treball que han desenvolupat els joves l'han centrat en cinc conjunts: la Torre Balldovina, que inclou el Museu, el parc i les restes arqueològiques del molí d'en Ribé; el passeig de l'Església, que inclou l'Església Major i el passeig de Mossèn Jaume Gordi; el conjunt al voltant de Can Zam, que agrupa la masia, el parc i les piscines; el conjunt de la clínica mental, que agrupa la clínica, el complex esportiu i el Recinte Torribera, i el conjunt de la plaça de la Vila, que acull la part de l'Ajuntament i la plaça i els jardins.

Un altres dels aspectes qyue varen tenir en compte els joves va ser el conjunt d'edificis de la ciutat. En aquest grup s'hi podia veure la Torre Pallaresa, la Biblioteca Can Peixauet, la biblioteca de Can Sisteré, la masia de Can Mariner, la masia de Can Franquesa, el casal Mas Fonollar, el camp de futbol, l'Auditori Can Roig i Torres i el Mercat Sagarra. En l'apartat dels espais naturals s'hi incloïa el turó del Pollo, el poblat ibèric, les ermites, la cova d'en Genís i les muntanyes de la serra de Marina. Així, també hi figuraven el parc fluvial, el parc d'Europa i la font de l'Alzina.

Les enquestes que es varen realitzar a una trentena de persones posen en relleu les preferències dels enquestats per diferents indrets. A la secció dels més coneguts figuren la plaça de la Vila, l'Església Major i la Torre Balldovina. En la secció dels més importants hi ha la plaça de la Vila, l'Església Major, la Torre Balldovina i el poblat ibèric. Com a més bonic, figura l'Església Major, seguida del conjunt de Can Zam, el poblat ibèric, la Torre Balldovina i el parc fluvial. Pel que fa als més desconeguts, encapçala la llista el molí d'en Ribé, seguit de la cova d'en Genís i la Torre Pallaresa, i els preferits pels tres autors del treball són el poblat ibèric, l'Església Major, el parc fluvial i Can Zam.

Agustina Rico va proposar a tres joves de 13 anys, en José Carlos Rodríguez, en Sergio García i en Gerard Paulino, l'elaboració d'aquest treball, que els ha portat a descobrir una ciutat que no coeixien. És per això que en Gerard afirma convençut que "Santa Coloma és una ciutat petita però interessant". Ena questa línia, en José Carlos explica que és convenient que els joves no s'estiguin tanta estona al sofà de casa i surtin al carrer a veure què hi ha. "A la nostra ciutat hi ha molts llocs bonics que no coneixíem fins que no els vàrem descobrir a la revista de l'ACI o ens els va dir l'Agustina."