Què vol dir ser mestre avui?

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:18:54+02:00
Deu debats per tot Catalunya reflexionaran sobre ‘Quèvol dir ser mestre avui?’ El cicle l’organitza la Fundació Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, coincidint amb l’emissió de ‘Mestres’ per TV3

La Fundació Jaume Bofill (FJB) i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRP) organitzen un cicle de debats que, sota l’enunciat Què vol dir ser mestre avui? El compromís ètic del professorat, a debat, es portaran a terme de forma descentralitzada arreu del país durant deu setmanes, l’endemà de l’emissió per TV3 de cada capítol de la sèrie Mestres, a partir de la seva estrena el 31 de gener.

 

Els debats reflexionaran al voltant de la funció social dels professionals de l’educació i estaran vinculats a les temàtiques que es tractaran als capítols. Es faran els dimecres, entre l’1 de febrer i l’11 d’abril, de 6 a 8h de la tarda, cada vegada en una ciutat diferent, per facilitarhi la màxima participació del professorat i altres agents de la comunitat educativa de tot Catalunya. Se’n faran a Barcelona, Tortosa, Manresa, Lleida, Mataró, Reus, Girona, Igualada, la Seu d’Urgell i Vic.

 

Amb l’objectiu d’arribar a una audiència molt més àmplia, els debats presencials també es podran seguir en directe per Internet via streaming i, a més, tindran rèplica 2.0. S’ha creat un blog específic sobre els debats (www.sermestreavui.cat) i la informació que generin es difondrà a través de les xarxes socials: Facebook, Twitter, Flickr i Slideshare. A la vegada, la informació a les xarxes socials retroalimentarà els debats presencials.

 

En uns moments d’evolució constant del món de l’educació, l’emissió de la sèrie Mestres i el cicle de debats són una gran oportunitat per posar en valor la tasca d’educar i per suscitar un ampli procés de reflexió al si de la comunitat educativa al voltant de la funció social del professorat i del seu compromís ètic professional. Els debats es vincularan també a l’aportació plantejada al document El compromís ètic del professorat, que s’ha elaborat el darrer any en un procés impulsat des de la FMRP, en el qual han participat un miler de professionals. El cicle pretén mobilitzar els mestres entorn dels valors de la seva identitat professional i involucrar tots els agents que intervenen en la tasca educativa.

 

Un diàleg Mònica TerribasJaume Cela obre el cicle

 

La sessió inaugural se celebrarà l’1 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i tindrà un format diferenciat de la resta, ja que també s’hi presentarà el cicle i la sèrie Mestres, una iniciativa en la qual la FJB i la FMRP han col∙laborat amb TV3. Se centrarà en un diàleg aprofundit entre la periodista i directora de TV3 Mònica Terribas i el reconegut mestre i escriptor Jaume Cela al voltant de la pregunta que emmarca els debats: ‘Què vol dir ser mestre avui?’

 

La resta de sessions partiran de la ponència breu de destacades persones expertes en el camp de la filosofia, la psicologia, el periodisme, la sociologia, la pedagogia o l’antropologia, i de les aportacions que hi faran des de la taula dos docents –alguns dels quals participants a la sèrie Mestres, que hi parlaran des del coneixement i l’experiència viscuda, suscitant el diàleg, i hi presentaran reflexions elaborades en el si de les entitats integrades a la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Els debats comptaran amb les intervencions del públic i també hi podran formular preguntes les persones que els segueixin en directe per Internet.

 

Programa general dels debats

 

1. Dimecres 1 de febrer, de 18a 20h. A Barcelona, a l’Aula 1 del Centre de Cultura Contemporània (CCCB) Carrer

Montalegre, 5

 

Presentació del cicle:

 

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill; Raül Manzano, president de la Federació de Moviments de

Renovació Pedagògica de Catalunya i Fúlvia Nicolás, directora del programa Mestres de TV3

 

Què vol dir ser mestre avui?

 

Diàleg al voltant de la funció social dels professionals de l’educació entre Jaume Cela, mestre, i Mònica Terribas,

periodista, directora de TV3.

 

2. Dimecres 8 de febrer, de 18 a 20h. A Tortosa, a l’Aula Magna de la URV. Campus Terres de l’Ebre de la URV. AV. Remolins, 1315

 

On és l’èxit i on és el fracàs educatiu, i de qui?

 

Joan Manuel del Pozo, professor de Filosofia de la UdG; Santi Llorens, professor de l’IES Celestí Bellera de

Granollers i Consol Sagrera, membre del MRPTerres Ebre de la FMRP.

 

3. Dimecres 15 de febrer, de 18 a 20h. A Manresa, a la sala d’actes de la Fundació Universitària del Bages. Av.

Universitària, 46.

 

Quins són els límits que faciliten la convivència a l’aula?

 

Maria Jesús Comellas, doctora en psicologia; Joan Girbau, professor de l’IES Eugeni Xammar de l’Ametlla del Vallès i Assumpta Pla, membre del Col∙lectiu de Docents del Bages de la FMRP.

 

4. Dimecres 22 de febrer, de 18 a 20h A Lleida, a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UdL. Campus de Cappont. Av. De l’Estudi General, 4.

 

Com potenciar el gust per aprendre?

 

Joan Domènech, director de l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona; Carme Alemany, cap d’estudis de l’escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer, i Judit Surroca, membre del Moviment d’Innovació Educativa de Lleida de la FMRP.

 

5. Dimecres 29 de febrer, de 18 a 20h. A Mataró, al TecnoCampus MataróMaresme . Avinguda Ernest Lluch, 32

 

Com compartir la responsabilitat educativa escolafamília?

 

Carles Capdevila, periodista, director del diari Ara; Sunta Sogas, exdirectora de l’escola El Sagrer de Barcelona i

Ricard Aymerich membre del Moviment Educatiu del Maresme de la FMRP.

 

6. Dimecres 7 de març, de 18 a 20h. A Reus, a la sala d’actes del Centre de Lectura de Reus. Carrer Major, 15

 

Com entendre i gestionar la diversitat multicultural i la interculturalitat?

 

Marta Casas Castañé, antropòloga; Pep Gratacós, professor i tutor de l'aula d'acollida de l'institut Pere Alsius de

Banyoles i Cristina Vadillo membre del MRP del Baix Penedès de la FMRP.

 

7. Dimecres 14 de març, de 18 a 20 h. A Girona, a l’EspaiCaixa. Plaça Poeta Eduard Marquina, 10.

 

Quins lideratges cal promoure en el professorat i l’alumnat?

 

Àngel Castiñeira, doctor en filosofia i ciències socials, director de la càtedra de lideratges d’ESADE; Josep M. Esteve, director de l’escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d’Anoia; Albert Quintana, professor de secundària i

vicepresident de la Fundació SER.GI, i Rosa Gibert del Grup de Mestres del Ripollès de la FMRP.

 

8. Dimecres 21 de març, de 18 a 20h. A Igualada, al Museu de la pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia. Dr. Joan

Mercader, s/n

 

Com s’ha d’implicar el professional en la tasca educativa del centre?

 

Miquel Martínez catedràtic de teoria de l’educació de la UB; Jordi Ibañez, director de l’IES Eduard Fontserè de

l’Hospitalet de Llobregat i Carme Aloy membre del Grup de Mestres de l’Anoia de la FMRP.

 

9. Dimecres 28 de març, de 18 a 20h. A la Seu d’Urgell, a la Capella de la Immaculada. Centre Cultural Les Monges. Plaça de les Monges, 2.

 

Com es pot treure el millor de cadascú?

 

Jordi Carmona, director de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat; Núria Rodríguez, mestra de l’escola Fructuós Gelabert de Barcelona i Pepita Ramèntol del Grup de Mestres de l’Alt UrgellCerdanya de la FMRP.

 

10. Dimecres 11 d’abril, de 18 a 20h. A Vic, a l’Aula Magna de la UVIC. Campus Torre dels Frares. Carrer de la Laura, s/n.

 

A l’escola s’educa o s’ensenya?

 

Salvador Cardús, sociòleg i professor de la UAB; Assumpta Duran, directora de l’escola de Borredà i Ramon Sitjà

membre del Grup de Mestres d’Osona.

 

Presència dels infants i joves

 

El fet que els debats estiguin vinculats a l’emissió de la docusèrie Mestres, que de forma simultània anirà desgranant diversos aspectes sobre el rol i els reptes dels mestres en la societat actual, ha de permetre que tinguin un ampli ressò en la comunitat educativa catalana. Una pantalla instal∙lada a la sala on se celebri cada debat permetrà projectarhi algunes opinions d’infants i joves sobre el tema, tretes dels capítols de la sèrie Mestres, així com fragments del document El compromís ètic del professorat, que ajudaran a dinamitzar l’intercanvi d’arguments, tocant al màxim de peus a terra en les situacions i experiències viscudes pels mestres i professors i recollint la màxima pluralitat de mirades.

Més informació:

http://www.sermestreavui.cat/

Promoció del programa "Mestres", que s'estrena dimarts 31 a les 22.30:

http://www.tv3.cat/mestres

[Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]