Cap dia sense línia
Cap dia sense línia
Cap dia sense línia, deien els clàssics. I això vol dir que tot aquell que vulgui pintar ha de traçar cada dia línies, formes, colors..., i que tot aquell que vulgui aprendre a escriure ho ha de practicar diàriament. La tècnica neix de la pràctica.
Els alumnes de 1r d’ESO de l’IES Puig Castellar (grups A i B), el curs passat, 2001-2002, seguint aquest vell consell, cada dia tenien algun deure de Castellà, cada dia havien d’escriure una descripció, una narració, un comentari, uns versos... I d’allò que ells han anat escrivint al llarg del curs han anat sortint llibrets: bestiaris, imaginaris, epistolaris... fins un total de 14 quaderns monogràfics. En aquests quaderns no hem posat tot el que ells havien escrit, això no era possible —a més, que certs comentaris i articles no tenien la finalitat de convertir-se en llibrets. Alguns treballs, per exemple, han anat sortint a la revista de l’institut, Sota el Cel del Puig; altres han participat a concursos (el concurs del Ministeri, “L’ordinador i jo”; el concurs de la “Carta als Reis d’Orient” de La Vanguardia; el concurs de Correos, “Carta a alguien a quien se echa de menos”, etc.).
Als llibrets, sempre hem procurat triar els millors exercicis, aquells que tenien una mica més d’imaginació, aquells que evidenciaven més grau d’esforç, etc.; en alguns casos, però, hem posat textos o dibuixos de tots els alumnes, fins i tot dels nouvinguts, que si no escriure textos, sí podien dibuixar imatges. I aquesta és una altra característica d’aquests llibrets: la combinació de paraula i d’imatge. En alguns casos la combinació va resultar molt natural; per exemple, en los bestiaris o en los planetaris.
Per altra banda, per escriure alguns d’aquests textos primer hem llegit o hem agafat com a punts de partida models de la literatura universal (per exemple, per a les variacions sobre La transformació, de Kafka), doncs, com es sabut, tot el que no és tradició és plagi (res neix de res).
En fi, si qualsevol lector que no sigui un alumne gaudeix una mica llegint-los, haurem aconseguit un saludable propòsit a més del que ens havíem proposat seguint el consell del clàssic.
Col·lecció Els Llibres del Puig
1. Bestiario I (1º A)
2. Bestiario II (1º B)
3. Cacharrario I (1º A)
4. Cacharrario II (1º B)
5. Planetario I (1º A)
6. Planetario II (1º B)
7. Imaginario I (1º A)
8. Imaginario II (1º B)
9. Colomario I (1º A)
10. Colomario II (1º B)
11. Epistolario I (1º A)
12. Epistolario II (1º B)
13. Extravagario I (1º A)
14. Extravagario II (1º B)