La Generalitat i el Parlament de Catalunya (2003)

per elpuig — darrera modificació 2020-04-24T20:22:26+02:00
Comentaris d'una visita al Parlament de Catalunya i al Palau de la Generalitat, curs 2002-2003

 

El Parlament de Catalunya i el Palau de la Generalitat

 

El dia 5 de desembre passat, al matí, els alumnes de Gestió Administrativa, vam anar a Barcelona, a visitar el Palau del Parlament i el Palau de la Generalitat. A continuació us faré un petit resum del que va ser aquesta sortida.

 

Palau del Parlament

Quan vam arribar al Parlament (al Parc de la Ciutadella), vam anar a veure una maqueta de l’edifici. Ens van explicar que l’edifici és l’antic arsenal de la Ciutadella aixecada per ordre de Felip V. El 14 d’octubre de 1932, l’Ajuntament de Barcelona va cedir el palau perquè fos la seu del Parlament, i el 6 de desembre del mateix any, en el marc de la II República, es va utilitzar per primera vegada com a Parlament. El 10 d’abril de 1980 es va obrir com a Parlament. Actualment, té la següent disposició: a l’entrada del Parlament donem amb un cancell des d’on, per una porta giratòria,  s’accedeix al vestíbul d’entrada, on trobem l’escala d’honor d’àmplies proporcions, que dóna al vestíbul d’honor decorat amb elements ornamentals que emmarquen figures al·legòriques femenines. El vestíbul d’honor enllaça el creuer central coronat per una gran cúpula, on es situa el Saló dels Passos Perduts, un saló d’esbarjo perquè puguin parlar entre ells de forma informal. Es on es fan les transaccions, parlen entre sí els polítics dels diferents partits i també amb els periodistes. Al saló de l’esquerra del Saló dels passos perduts, es el saló gris, que si s’utilitzés per al seu ús real, s’utilitzaria com a menjador. Aquest passadís dóna al despatxos de les vicepresidències. El  saló dret és el saló rosa, que si s’utilitzés per la seva funció original, s’utilitzaria com a saló de festes. Aquí trobem el despatx protocol·lari on està  el president del Parlament on rep les visites. Després vam anar a veure el Saló de Sessions, un hemicicle de vuitanta-i-cinc butaques entapissades de vellut vermell per al banc del Govern. Darrere dels escons dels membres del Parlament, a una i altra banda de l’hemicicle, es construïren sengles llotges amb baranes de marbre, destinades a les persones amb invitació oficial, continuant en elevació gradual fins al fons del Saló, es disposaren rengles de bancs per a la premsa i el públic. Està compost per 135 diputats. Al Saló de Sessions hi ha una taula gran, que s’anomena la Mesa del Parlament, destinat a l’òrgan rector col·legiat de la Cambra, que està compost per una presidència, dues vicepresidències i quatre secretaris. El president de la Generalitat i els membres del Govern tenen destinat un banc especial. Així va concloure la visita al Palau del Parlament. Per últim, vull explicar una de les principals funcions del Parlament, que és la legislativa, la d’aprovar lleis i, a més, la de vigilar que el govern compleixi les seves funcions.

 

Palau de la Generalitat

En arribar al Palau de la Generalitat (a la Plaça Sant Jaume), el primer que vam visitar va ser el Saló de Sant Jordi, que és coronat per una cúpula visible des de la plaça de Sant Jaume, la seva estructura és de tres naus, separades per grans pilars, i les seves parets estan cobertes per unes grans pintures murals del segle XX sobre temes històrics. Després vam passar pel pati central, una pati molt acollidor, on podíem veure petites figures a dalt del pati anomenades gàrgoles. El pati central dóna a la Capella de Sant Jordi, construïda entre 1432-39, és d’estil gòtic, i s’utilitza sobretot el dia de Sant Jordi, que es fa una petita missa. Es presidida per dues obres mestres, el frontal de l’altar brodat en or i plata, que representa la llegenda del cavaller Sant Jordi i l’estaueta d’argent del sant patró. La història diu que aquesta capella acumula tresors desapareguts. A la sagristia s’hi conserven objectes sagrats de metall i de pedres precioses. A continuació anem a visitar el Saló Daurat o de Sessions (antic Consistori nou), la sala de premsa (antiga Sala de mapes), la Sala Torres-Garcia i la Sala Tàpies. Per accedir aquestes tres sales hem de passar abans pel Pati dels Tarongers, un pati amb arbres fruiters que sovint es plantaven als jardins dels palaus. És d’estil gòtic. Entre les gàrgoles del pati es poden veure alguns personatges curiosos. El Saló Daurat o de Sessions ho va construir Pere Ferrer, és la sala més rica del palau, i es caracteritza per la seva decoració d’un color daurat al sostre. I la Sala Torres-García, decorada amb pintures murals d’estil noucentista, va ser l’última sala que vam visitar.

En conclusió, aquest matí va ser bastant interessant, ja que amb aquesta visita ha quedat més entès el temari d’aquesta assignatura.

Mireia Rodríguez Bravo

(Cicles Formatius)

[Aquests comentaris van estar publicats a la revista Sota el cel del Puig, núm. 13, març de 2003.]