Tàpies: Cos i llenguatge

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T19:22:39+01:00
Comentaris recollits arran de visitar l'exposició Cos i llenguatge, de Tàpies

Tàpies: Cos i llenguatge

  • Dimarts 6 de maig, a la tarda, la classe de 1r B va anar a una exposició del pintor Antoni Tàpies. Una guia ens va explicar moltes coses sobre els quadres. Antoni Tàpies és el pintor viu més famós de Catalunya. Practica la pintura abstracta, fa collage, pinta amb pintura i utilitza una tècnica com gravat. Fa servir molts símbols, com, per exemple, una creu, per dir que és ell o una T, per dir que és la seva dona, Teresa, i molts més. També li agrada molt representar números, perquè diu que amb ells es pot entendre l’univers. També li agraden les lletres, la música, les parts del cos... Per exemple, en uns quadres que vam veure, havia dibuixat un cul i un penis. També dibuixa peus, orelles, llavis... i li agraden molt els gargots. I en els seus quadres ens ensenya missatges com si fossin endevinalles. Després vam fer un taller, que constava de dues parts. Una part consistia en posar en un paper els símbols del pintor, mullant un segell amb el símbol sucat en tinta i fer (dibuixant) un missatge. L’altra era mullar amb tinta negra una planxa de gravat ja fet, i després passar-lo per una premsadora perquè s’imprimís en un paper. La sortida em va agradar molt i vaig aprendre moltes coses sobre aquest pintor. Elena Pazo Murillo (1r d’ESO)
  • El dimarts dia 6 de maig vam anar a veure una sala d’exposicions, la de Can Sisteré, on hi havia un recull d’obres del famós pintor barceloní Antoni Tàpies. Algunes de les obres d’Antoni Tàpies són difícils de comprendre, i per això vam tenir una monitora que ens anava explicant de què tractava cadascuna. El pintor, a cada obra posa una creu, en senyal de que el quadre li pertanyia a ell; també es podia trobar una T, que simbolitza la primera lletra del nom de la seva dona, Teresa. Quan vam acabar la visita per la sala on hi havia els quadres, vam anar a fer un taller. La classe es va dividir en quatre grups, dos grups van fer una activitat i els altres dos, una altra, però tant uns com altres les vàrem fer totes dues. La primera activitat era un dibuix sobre una plataforma, i havies d’anar escampant per la plataforma una tinta negra que estava en un vidre, després posaves damunt la plataforma un full molt prim i el ficaves en una màquina on aixafava tant el full com la plataforma, i llavors el dibuix quedava marcat al paper. La segona activitat era amb uns taps de suro, on estaven marcats uns dibuixos que eren creus, lletres, números, serps, esquelets... i molts figures més que són els símbols que utilitza Tàpies, les havies de mullar en una tinta i estampar-los en un fulls de color marró que hi havia. Aquesta visita em va agradar perquè mai no havia vista una exposició de quadres tan estranys, a més les explicacions de la monitora em van impactar molt, ja que mai no havia pensat que uns gravats podien tenir els significats que aquests tenen. I també em va agradar fer el taller: ens ho vam passar molt bé. Irene Martínez González (1r d’ESO)
  • Quan vam anar a l’exposició d’Antoni Tàpies, feia un dia dolentot, però de totes maneres feia sol. La professora que ens acompanyava era l’Agustina Rico. Quan vam arribar a Can Sisteré vam deixar a terra les carpetes perquè no ens feien servei. Llavors vam començar a veure els quadres. Els quadres de Tàpies ens mostraven endevinalles. Hi mostrava el seu nom amb una creu i el de la seva dona amb una T. Hi havia alguns quadres que eren divertits i n’hi havia uns altres que mostraven els seus sentiments o el d’altres persones. Quan vam acabar de veure les obres exposades, vam pujar al pis de dalt a fer un taller. Llavors vam fer grups de cinc persones. Algunes feien dibuixos que mostressin coses com les que fa Antoni Tàpies i els altres gravaven els dibuixos amb una màquina molt estranya que aixafava el dibuix que estava fet amb tinta negra. Quan vam acabar, ens vam emportar els dibuixos que havíem fet. A baix, a la sala d’espera, l’Agustina va firmar en un llibre i nosaltres també perquè aquelles persones se’n recordessin de nosaltres. Llavors vam tornar cap a casa. Aquesta sortida m’ha agradat moltíssim. Sergio Toral Juan (1r d’ESO)
  • L’altre dia vam anar tota la classe a veure una exposició del pintor Antoni Tàpies, un pintor molt vell que encara és viu. Els seus quadres són molt personals, ja que hi dibuixa una sèrie de símbols que indiquen que és un quadre seu, com, per exemple, les creus (X), que per a ell són com una manera de signar el quadre. En els seus quadres, el que també li agrada molt és dibuixar parts del cos: orelles, boques... També recordo que dibuixa les coses que més li agraden, com, per exemple, la música. En un quadre hi havia unes notes musicals i el nom del compositor que més li agrada. Després d’estar una estona comentant i observant tots els quadres, vam pujar a la sala de dalt per fer un taller, on el que vam fer va ser molt divertit. Primer ens van donar uns fulls i ens van proporcionar uns tampons amb els signes que Antoni Tàpies fa servir, per fer una imitació dels seus dibuixos. Tot seguit, ens van donar unes plaques amb uns dibuixos gravats; les vam haver de sucar amb una tinta especial i vam posar-hi un full a sobre. Ho vam passar per una màquina que feia pressió i el dibuix quedava gravat sobre el full. A mi, la sortida em va agradar molt, perquè la monitora que comentava cada quadre ho explicava molt bé. Els treballs també em van semblar molt interessants, perquè en cada un hi havia un gargot, però si t’hi fixaves millor, veies que aquell gargot, significava alguna cosa. Sara Marcos (1r d’ESO)
  • Avui, dia 7 de maig, els alumnes de 1r A hem anat a Can Sisteré a veure una exposició de l’Antoni Tàpies, gran pintor i escultor. Ens han explicat coses de la seva vida, dels seus gustos i, sobretot, del que pinta. El que li atrau per a pintar són coses de la vida quotidiana, parts del cos, les matemàtiques, la mort i, sobretot, la música. Després de veure quadres i un parell d’escultures, hem fet un gravat, en l’hem emportat a l’institut i l’hem penjat a classe. Ha estat molt bé aquesta sortida. Jo no sabia res sobre l’Antoni Tàpies, i ara en sé una mica. Victòria Arias Vall (1r d’ESO)
  • Avui, 7 de maig, hem anat a Can Sisteré. Una noia que es deia Mercè ens ha explicat la història d’Antoni Tàpies. Quan era petit, va tenir una malaltia i va estar dos anys sense sortir de casa. Ell dibuixava perquè s’avorria i no tenia res a fer. Com tampoc sabia què dibuixar-hi, va dibuixar tot el que ell sentia. Li agradaven molt les matemàtiques, i en quasi tots els dibuixos feia moltes creus. I dibuixava també les eines de la cuina, però algunes només. Després de veure els quadres, hem anat a la part de dalt i la noia ens ha ensenyat alguns gravats i ens ha explicat com se podien fer còpies sobre un paper normal. Primer ha posat tinta negre sobre el linòleum i en quan ha quedat ben cobert de negre, l’hem posat en una màquina per fer que s’enganxés un paper sobre el linòleum. Finalment, ha quedat copiat el gravat en un full i ens l’ha donat perquè el poguéssim penjar a la classe. Mª Cristina Ruz Cárdenas (1r d’ESO)
  • Hoy, día 7 de mayo, miércoles, los de 1º A hemos ido a ver una exposición de Antoni Tàpies a Can Sisteré. A mí me ha gustado; la exposición está bien. Nuestra monitora se llamaba Mercè. Nos ha explicado que cuando Tàpies pinta, se inspira en animales, representa partes del cuerpo humano, números… También nos ha explicado que le gustan las matemáticas, por eso en casi todos sus cuadros deja el signo de la suma como si fuera su firma. Igual dibuja orejas, pies, ojos… que otras cosas; por ejemplo, en una escultura había una bota rota, sucia, fea, vieja… Pero esto de que esté rota y sucia no es lo más importante, porque de las personas, de los animales o de las cosas la belleza no es lo más importante, lo importante es el valor que tienen para nosotros, y de una persona lo que importa es lo que está dentro del corazón. Nosotros, hoy en día, eso no lo miramos, miramos lo de fuera: si una persona es guapa, fea, gorda, flaca, si tiene los ojos azules, verdes… Pero tendríamos que empezar por mirar los sentimientos, la verdad, la razón. Después de ver los cuadros hemos ido a una salita y hemos hecho un grabado sobre una hoja que luego hemos colgado en el aula. Yo me lo he pasado muy bien, pero no por la diversión, me refiero a que me ha gustado. Patricia Suárez Hernández (1r d’ESO)
  • En el centro cultural de Can Sisteré hay una exposición de pintura de un pintor que se llama Antoni Tàpies. Él utiliza diferentes estilos, pinta y hace esculturas, pero siempre con el mismo tema: objetos útiles para la vida cotidiana. La vocación le venía de cuando él había estado enfermo del pulmón y por esa causa no podía salir de su casa y tenía que estar siempre en cama, y pintar era lo único que podía hacer. Por eso también pintaba partes del cuerpo, porque son necesarias para la vida. Después de ver los cuadros estuvimos viendo cómo se hacen los grabados. [Begoña Curero Sastre, 1º de ESO]
  • El otro día los de 2º B fuimos a visitar una exposición de Antoni Tàpies. Había una serie de cuadros que representaban la constancia y el esfuerzo de la gente y otros que representaban cosas que no valoramos pero que son muy útiles. Una de las firmas de Tàpies es una cruz (+), otra una tachadura… Al parecer, esa cruz está inspirada en la T de su apellido. Algunos de los cuadros representan la muerte, tienen una calavera tachada. En otros había un pentagrama de música, lo que significa que para él la música es algo muy valioso. Después de la charla de la monitora y de observar algunos cuadros, subimos al piso de arriba. Había en una mesa un linóleo fino, negro, con un dibujo. Con un rodillo se esparcía la tinta por el linóleo y luego se ponía un papel encima. Se pasaba por una máquina y quedaba calcado el dibujo del linóleo sobre el papel. Al final, en un cuaderno escribimos algunos adjetivos sobre la exposición y nos volvimos hacia el instituto. Fue una visita muy agradable que hizo que salieran a relucir aspectos de nuestra imaginación. Yolanda Fernández Medina (2º de ESO)
  • El pasado 7 de mayo, miércoles, fuimos los de 2º B a Can Sisteré, a ver una exposición de Tàpies. En sus cuadros, este pintor representa temas como la música, la naturaleza (el Montseny), la guerra… y siempre deja su marca, que es una cruz. En los cuadros relacionados con la música, aparecen notas musicales. En los relacionados con el Montseny, animales (por ejemplo, una serpiente). Todos estos cuadros están pintados con colores tristes, apagados… La serpiente aparece con un tono verde oscuro y un beige oscuro. También había en la exposición esculturas, como una relacionada con la guerra en la que sale una bota muy vieja y, alrededor, cables, alambres o hierros que representan la guerra. Tàpies le da mucha importancia a las partes del cuerpo, por ejemplo, a los pies, pues sin ellos no podríamos caminar. Representa su importancia dibujando simplemente una bota o un pie. Ninguno de los cuadros me ha impresionado más que los otros, pero, eso sí, en el que más me fijé fue uno en el que aparece una parte del rostro de Tàpies (los ojos, las cejas muy pobladas…) y unas manos, las de su mujer, sobre su cabeza, y es que a Tàpies le gustaba que su mujer le lavara el pelo. No es que me gustara mucho esta exposición. Me hubiera gustado más otra de un pintor más famoso, porque a lo mejor se le da más importancia. Para mí, ésta ha sido la primera vez que he oído hablar de Tàpies, pero por lo menos he aprendido algo. También me gustó el taller de grabado que hicimos, fue entretenido. Ana Mª Jiménez Garrober (2º de ESO)
  • El pasado miércoles, día 7 de mayo, fuimos a ver una exposición de Tàpies. Sus obras se caracterizan por representar temas musicales y matemáticos. En todas sus obras aparecía una especie de cruz que era una especie de firma. También vimos dos esculturas suyas en las que aparecía la típica cruz. Subimos al último piso y pudimos comprobar cómo se copiaban los grabados [con un tórculo] antes de que hubiese impresoras, escáneres o, simplemente, fotocopiadoras. La verdad es que a mí este tipo de arte no me agrada mucho. La mayoría de estas obras las puede hacer una persona sin ningún tipo de estudio o de conocimiento de la pintura. Encuentro más valor a un cuadro con un bonito paisaje bien dibujado y definido. José Luis Álvarez Culebras (2º de ESO)
  • En la exposición de Can Sisteré vimos cuadros de Tàpies y algunas de sus esculturas. El autor empezó pintando paisajes, pero los cuadros que vimos eran de tipo abstracto y más bien simbólicos respecto a cosas olvidadas y al tiempo pasado (por ejemplo, de la guerra). En la primera sala vimos cuadros que representaban partes del cuerpo humano, casi siempre los pies, porque es una parte del cuerpo que se oculta y a la que no se le da una gran importancia. Todos los cuadros están marcados con una cruz. El artista ha jugado con la inicial de su apellido hasta llegar a la cruz. Aparecían esculturas con cráneos y botas que parecen recordar las cárceles de la guerra y la postguerra. Si no sabes de arte, no puedes entender estos cuadros ni apreciarlos, pero por la explicación que nos dieron sobre el significado de cada obra puede entenderse lo que quería expresar el autor. Las obras que vimos no eran las originales, eran copias idénticas, hechas con la técnica del grabado. Nosotros mismos practicamos varias veces con un tórculo para comprobar cómo se podían obtener los grabados. Me pareció una exposición distinta a las que suelo ver. Celeste Muñoz (2º de ESO)
  • [Aquests comentaris van estar publicats en la revista Sota el cel del Puig, núm. 15, juny de 2003.]