Convocatòria

per Francisco Gallardo darrera modificació 2020-04-24T19:18:52+01:00
Jornada didàctica de reflexió sobre l'ús de la premsa a l'aula, revistes escolars i la imatge de l'escola a la premsa

Jornada sobre la premsa i l'escola: una trobada entre mestres i periodistes

 

Mestres i periodistes tenim una tasca comuna: educar. Els mestres sabem que, per a nosaltres, educar vol dir alguna cosa més que ensenyar; vol dir formar bons ciutadans. Els periodistes saben que, per a ells, educar vol dir alguna cosa més que informar: donar els elements perquè els seus lectors es formin una opinió pròpia sobre qualsevol notícia.

Malgrat que mestres i periodistes comparteixen una gran responsabilitat, no són gaire freqüents les trobades entre aquests dos col·lectius. Sembla que visquem d’esquena els uns dels altres. Que no tinguem temps o voluntat de coincidir per entendre’ns. I tanmateix estem obligats moralment a entendre’ns, sobretot si tenim una consciència cívica i un sentit professional profundament arrelat: “Hem inventat l’altre com l’altre ens ha inventat a nosaltres; ens necessitàvem”, deia Paul Eluard. És a dir, els periòdics necessiten lectors i l’escola és un lloc adient per cercar-los. Apropem-nos, per tant.

Unes primeres jornades per debatre cara a cara les complicades relacions entre premsa i escola poden sonar com una cosa estranya, sobretot quan és tan fàcil organitzar fòrums telemàtics. Però molts encara creiem que la paraula expressada oralment no ha perdut la seva força, el seu esperit ni el seu espai en el nostre món. Per això organitzem aquestes jornades sobre la premsa i l’escola, per això volem que mestres i periodistes trobin un espai comú de reflexió i de diàleg.

La trobada —dirigida a professors, periodistes, estudiants i a qualsevol persona interessada en aprofundir en aquestes qüestions— tindria lloc al llarg del dia 12 de setembre, dijous, després de l’estiu i abans del començament de curs. Es desenvoluparia en quatre sessions:

 

  • De 9 a 10 h., inauguració de les jornades a càrrec d’Anna Díaz-Plaja, professora titular de la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona especialitzada en literatura per a joves, amb la conferència: “La premsa juvenil”.
  • De 10 a 11.30 h, primera taula rodona seguida de col·loqui: les revistes d’escolars (els alumnes, tant de primària com de secundària, productors de premsa). Mestres i alumnes interessats en intercanviar experiències sobre revistes escolars parlarien en sessió oberta a tothom sobre la feina de  publicar revistes escolars (sobre paper o electròniques) en els temps de l’Imperi d’Internet.
  • De 12 a 14 h., lectura de ponències sobre temes relacionats amb la premsa i l’escola (la recepció de la premsa a l’escola, la imatge de l’escola a la premsa, l’ús de les versions electròniques dels diaris, etc.)
  • De 16.30 a 18.30 h., segona taula rodona: les revistes pedagògiques i la premsa a les aules. Els responsables de diferents projectes periodístics adreçats a les escoles (als professors o als alumnes) valorarien la seva experiència en aquest camp. A aquestes intervencions seguiria un col·loqui entre els assistents.
  • A les 19 h., lectura de conclusions i acomiadament.

 

 Santa Coloma, 14 de maig de 2002.

 [Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]