Visita al Museu Egipci (2003)

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T19:22:27+01:00
Comentaris d'una visita al Museu Egipci i a l'exposició Toros a la Mediterrània

Visita al Museu Egipci i a l'exposició Toros

 

El día 5 de febrero [2003], los alumnos de 1º A fuimos al Museo Egipcio de Barcelona. Llegamos en metro. Formamos grupos de cinco; en el mío íbamos Cristina, Begoña, Nieves, Mª Carmen y yo. Yo sabía ya algunas cosas sobre Egipto y los egipcios, pero ahora sé más; por ejemplo, que el dios que se asociaba a la reencarnación era Osiris y que el rey Ajenatón dedicaba sus ofrendas al dios Atón.

En el museo vimos una momia de una niña de unos quince años que llevaba un collar en el cuello. También aprendimos otras cosas extrañas; éstas son algunas de ellas: a los sarcófagos se los llamaba El Señor de la Vida, y los utilizaban para proteger el cuerpo de la momia. En un lateral de los sarcófagos había pintados unos ojos que servían para que el difunto pudiera observar lo que ocurría en el mundo exterior. A las momias se las recubría con láminas de oro porque, como los dioses eran de oro, si se recubría al difunto con oro era como identificarlo con los dioses y, por tanto, como dar un gran paso hacia la eternidad. Los egipcios momificaban también a algunos animales, como el gato, el cocodrilo y el halcón, que eran sagrados. A las momias se las recubría con una red azul para darle propiedades relacionadas con la resurrección, los flecos de la red eran equiparables a los rayos del sol y proporcionaban la transformación del difunto en un ser celestial. Todas estas cosas son sorprendentes. Para acabar, diré que me compré un punto de libro con una representación egipcia.

Después de la visita al Museo Egipcio, fuimos a ver una exposición sobre los toros en la cultura mediterránea. Nuestro grupo era el mismo, pero sobre los toros en el Mediterráneo, la verdad, yo no sabía casi nada.

Se ve que los amuletos en forma de toro proporcionan seguridad a hombres y mujeres. Los había de loza, de fibra vegetal y de bronce. Sobre una tradición de Pamplona, las fiestas de San Fermín, aprendimos que los jóvenes tocaban los cuernos del toro para sentirse más fuertes. Pero esos juegos ya se hacían antiguamente en Creta, eran juegos peligrosos, jugaban allí a mano limpia, en el patio de un palacio. Leímos el caso de una reina, exactamente Dirce, que me llamó mucho la atención por la forma en que la mataron: atada a un toro y pisoteada hasta morir. Hay un par de cosas de las que vimos que son muy fáciles, pero a veces las cosas más fáciles, son las más difíciles. Una es que las figuras que tienen cuerpo de toro y cara de persona se llaman figuras androcéfalas, y la otra es que lo que diferencia a un toro de un buey es que el toro es fértil y el buey no. Otra cosa que aprendimos es que las montañas de dos picos en Creta eran sagradas porque tenían la forma de los cuernos de un toro.

Con todo esto y lo que aprendimos en el Museo Egipcio me parece que hemos quedado más que informados.

Victoria Arias Vall (1r d’ESO)

 

El día 5 de febrero fuimos a ver el Museo Egipcio de Barcelona. Fuimos en metro con los profesores. Cuando llegamos allí, estuvimos unos diez minutos en la puerta esperando a que abrieran el museo. Antes de entrar, formamos cuatro grupos de cinco alumnos y un profesor cada uno.

Cuando entramos, dejamos las mochilas y las chaquetas en un mueble. Luego empezamos a ver las vitrinas. Nosotros teníamos que mirar el número de la vitrina y contestar preguntas de un dossier que llevábamos. Por ejemplo, quién era el dios de la reencarnación (era Osiris). O qué era el sistro, un instrumento musical que en egipcio se llamaba Crum-ib-pa. Las momias se recubrían con láminas de oro porque así se estaba dando un gran paso para conseguir la identificación del difunto con los dioses y, en consecuencia, con la eternidad. Los ojos que se representaban en el lateral del sarcófago permitían al difunto observar lo que ocurría en el mundo exterior.

Al salir, vimos que en el museo vendían algunas cosas (postales, libros…). Luego fuimos a ver una exposición sobre los toros en el mundo antiguo. Guardamos las mochilas en unas taquillas y nos dieron un número para que supiéramos cuál era la nuestra y no equivocarnos. En esta exposición aprendimos que, en la antigüedad, el león representaba el fuego, lo que se enciende y quema. Y el toro, lo húmedo, lo que fertiliza y despierta a los seres. Los amuletos en forma de toros, que proporcionaban seguridad a hombres y mujeres, estaban hechos de loza y fibra vegetal y bronce fundido. En las fiestas (por ejemplo, en las de San Fermín), los jóvenes siempre querían tocar los cuernos a los toros para hacerse fuertes. Los juegos taurinos a los que jugaban en Creta eran juegos peligrosos: jugaban con el toro a mano limpia en el patio del palacio. El hijo de Minos, que era hijo de Zeus y de Europa, era el Minotauro. La reina Dirce murió porque la mató un toro, se vengaron así de ella sus enemigos. Las figuras androcéfalas tienen cuerpo de toro y cara de persona. La diferencia que hay entre un toro y un buey es que el toro no está castrado y es fértil y el buey, por estar castrado, no es fértil. Las montañas de dos picos eran sagradas en Creta porque tenían la forma de los cuernos de un toro.

Mª Cristina Ruz Cárdenas (1r d’ESO)

 

 

El passat 14 de febrer vam anar tots el de la classe de 1r B d’excursió al Museu Egipci i a una exposició, “Toros a la Mediterrània”.

Vam anar primer a l’institut i un cop a classe, ens van repartir quatre fulls de preguntes relaciones amb el que anàvem a veure. Tot seguit, vam sortir de l’institut i vam anar amb metro fins al Passeig de Gràcia, al lloc on es troba situat el Museu Egipci. Un cop allà, vam començar a observar atentament l’infinitat de vitrines on hi havia exposades figures, joies, mòmies, etc., de fa molts segles. A la vegada, anàvem contestant les preguntes dels fulls.

En sortir, passada una estona, vam començar a caminar cap a la catedral (zona on es trobava l’altre museu). Abans d’entrar-hi, com ens sobrava temps, vam entrar a fer una ullada a la catedral i després vam anar cap a l’exposició dels toros. Aquella exposició a mi personalment em va agradar més, ja que era més curiosa, estava tot muntat com si fos un gran laberint. També hi havia moltes vitrines que t’anaven explicant el significat de la imatge del toro en diferents països, també hi havia figuretes i amulets, i igual que en el Museu Egipci, anàvem contestant unes preguntes.

L’excursió va estar molt bé i tots en ho vam passar molt bé, encara que el dia no ens acompanyava gaire, ja que plovia moltíssim i feia molt de fred.

Sara Marcos Fernández  (1r d’ESO)

 

La visita dels alumnes de 1r B al Museu Egipci de Barcelona i a l’exposició de Toros va ser el divendres 14 de febrer.

Primer vam visitar el Museu Egipci, on vam decidir dividir-nos en dos grups per poder treballar millor el dossier; quan la visita es va acabar, vam anar fins al Barri Gòtic i vam veure la Catedral de Barcelona, ja que és en aquest barri on estava l’exposició de “Toros”.

En el Museu Egipci, vam veure figures de faraons; animals momificats, com un gat i un falcó; on també hi havia una mòmia, i més figures. L’exposició de “Toros” estava centrada en la representació de figures que reproduïen imatges de toros, ja que el “toro” era un animal sagrat; al costat de cada representació hi havia un cartell on explicava la història de la figura o el seu significat.

La visita que més em va agradar de les dues va ser la del Museu Egipci, ja que hi havia figures molt estranyes; a més, les mòmies i els animals momificats em vam impactar molt, perquè mai els havia vist de tant a prop, i és molt diferent a veure’ls en fotografia. Però si hagués d’escollir una figura de totes les que vaig veure, triaria una mòmia que hi havia molt gran, on també es podia veure una radiografia de l’esquelet dividida en tres parts.

Irene Martínez González (1r d’ESO)

 

En el Museu Egipci vaig veure moltes coses, el que més em van agradar va ser les joies, el sistre (que és un instrument musical) i també la història d’Osiris i la caixa dels ninos. Les joies em van agradar perquè em recorden a les d'ara. La història d’Osiris em va agradar molt perquè era graciós. Tracta d'Osiris i Set que es barallen i Set va matar Osiris i el va tallar a trossets i els va llançar per Egipte, Isis germana i dona d'Osiris va agafar tots el trossets menys un, el penis, que va llençar al riu i els va reconstruir el penis en el riu Nil i se’l va menjar un peix.

També em va cridar l’atenció, una caixa de fusta que es ficava a la tomba perquè cada dia de l’any el mort cridava a un i li manava tot el que volia, per cert, n’hi ha 365.

A l’exposició del toros, era un laberint amb les parets color rosa. A l' exposició vaig veure amulets de minotaures (animal amb cap de brou i cos d' home), la història de Teseu i Ariadna, vaig comprendre que el brau és important en la cultura mediterrània i també vaig aprendre que era símbol de fertilitat. Les banyes del brau recorden una muntanya de dos cims per això a Grècia les muntanyes de dos cims són sagrades.

Cristina González Tina (1r  d’ESO)

 

Fa uns quants dies, els alumnes de 1r B vam fer una excursió a Barcelona per veure el Museu Egipci i una exposició sobre els toros a la Mediterrània.

Primer vam anar al Museu Egipci. Allà vam veure una mòmia de veritat, un sarcòfag, figuretes dels déus... i de tot una mica. A mi em va agradar bastant i crec que el museu estava molt ben posat, arreglat, decorat... M’hauria agradat més l’excursió si haguéssim tingut un guia i si haguéssim estat més estona perquè crec que vam estar molt poca estona.

A l’exposició dels toros, també vam estar poca estona. Aquella exposició tenia forma de laberint. Allà hi havia figures, gerres de fang, figures de toros i t’ho explicaven tot bastant bé. Nosaltres portàvem un qüestionari i com que teníem que omplir el qüestionari, no ens vam fixar molt en els museus. Crec que l’excursió va estar bé.

Celia Arroyo (1r d’ESO)

 

 

El passat dia divendres 14 de febrer la classe de 1r B vam anar a Barcelona a veure dos museus. El museu Egipci i una exposició de imatge i culte a al Mediterrània.

Quan vam arribar a l’institut vam pujar a la classe, ens van donar quatre fulls que havíem d’omplir quan estiguéssim al museu. Vam anar amb metro, primer al museu egipci. No és un museu massa gran però té moltes coses a mi no em va agradar.

Aquell dia estava plovent i van estar tota l’estona amb el paraigües. Després ens sobrava temps i vam visitar la catedral. Desprès de veure-la vam anar a l’exposició, aquesta em va agradar més. Estava representada com si fos un laberint i era sobre el toro a la Mediterrània ja que és creia un animal sagrat.

Quan es va acabar vam tornar al metro per anar cap a casa.

Elena Pazo Murillo (1r d’ESO)

 

En la exposición “Toros” aprendí que las representaciones en las que el león se comía al toro querían decir que el verano (el león) representa la muerte de la primavera (el Toro). Y que el Minotauro del Laberinto era hijo del rey Minos y fue muerto por Teseo. Los toros antiguamente traían buena suerte; sus amuletos estaban hechos de bronce, oro y esmalte. A los toros también se les llamaba a veces verracos (por ejemplo, a los toros de Guisando). Toda la exposición era de toros. Pero me gustó.

Laura Núñez Jurado (1r d’ESO)

 

Los amuletos en forma de toro servían para sentirse seguros. Los amuletos estaban hechos de fibra vegetal y de bronce. Los jóvenes en San Fermín quieren tocar los cuernos de los toros para sentirse fuertes. Los cuernos de los cascos de los guerreros servían para darles más fuerza y más valor. En Creta había unos tipos de juegos taurinos en los que los jóvenes se cogían de los cuernos del toro y daban una voltereta por encima del animal. Minos era hijo del dios Zeus y de Europa. La relación que tenía Teseo con Minos es que, gracias al hilo conductor de Ariana, Teseo pudo matar al Minotauro y salir del laberinto. La reina Dirce murió desgarrada por un toro. Una de las diferencias entre un toro y un buey es que el buey era más dócil y se preferían los bueyes para arar porque son más dóciles. Las montañas de dos picos en Creta eran sagradas porque recordaban la forma de los cuernos de un toro. Se llama también a los toros de Guisando verracos. Se ponían al aire libre para favorecer el ciclo de la vida. El tercer cuerno que ponían en las figuras de los toros en el mundo celta representaba el gran vigor del animal.

Albert Palma Pérez (1r d’ESO)

 

L’altre dia tota la classe vam anar a dos museus: un era el Museu Egipci i l’altre una exposició de toros. Primer vam anar al Museu Egipci. Allò era una “passada”. Hi havia figures de déus, gerros, joies i mòmies de l’Antic Egipte. Les coses que em van cridar més l’atenció eren la momificació i les tombes. La momificació incloïa fins i tot animals que eren considerats manifestacions terrenals d’alguns déus i totes les tombes eren de gent que va morir fa molts i molts segles.

En l’exposició de Toros sí que m’ho vaig passar d’allò més bé. Era com una mena de laberint que en les parets dels costats hi havia coses escrites i figuretes. El que em va agradar més d’aquests museus era que t’ho explicaven tot en gran, és a dir, que no t’ho posen tot en cartells petitons.

Gràcies a aquests dos museus, vaig saber que el guardià de les fonts del riu Nil era el déu Cnum i que Zeus es va transformar en un toro per una princesa anomenada Europa.

Laura Guerrero Segura (1r d’ESO)

 

[Aquests comentaris van estar publicats a la revista Sota el cel del Puig, núm. 14, maig de 2003.]