Sota el cel del Puig, núm. 14

per elpuig — darrera modificació 2020-03-25T18:45:58+01:00
Presentació, índex i articles

 

Presentació

La vida és el que has donat.

 

Georges Seferis


L’any passat, amb motiu de la VI Diada de l’Ensenyament Públic de Santa Coloma, vam publicar un número de la nostra revista (el 9) dedicat íntegrament a la diversitat cultural i a la convivència. Aquest any, el Casal del Mestre ha proposat la Mediterrània com a tema principal de la VII Diada, i per aquesta raó, pensant en la festa del pròxim diumenge, 11 de maig, a la Plaça de la Vila, hem reunit aquí alguns treballs sobre les cultures, els països, les illes, les religions, els mites, etc., de la Mediterrània.

Per altra banda, als instituts i les escoles de la Zona A de la nostra ciutat, els alumnes de 6è i els de 1r d’ESO han treballat al llarg del curs, a les classes de Llengua, el tema de la Mediterrània des d’una perspectiva comuna: han llegit, dibuixat i escrit sobre el mite de Teseu i el Minotaure (en castellà) i sobre el retorn d’Ulisses a Ítaca (en català). La Diada ha tingut així un valor i una bondat evidents abans de celebrar-se: als professors de primària i secundària els ha permès intercanviar idees i coordinar activitats i esforços, i, el que és més important, als alumnes els ha permès gaudir i compartir unes històries meravelloses que mai oblidaran.

En aquest número de Sota el cel... hem deixat de banda els textos i treballs que s’apartaven de la temàtica principal i, al mateix temps, hem procurat mantenir algunes de les seccions habituals de la nostra revista i incorporar-hi d’altres més adients. En total, tenim quinze apartats.

A la secció d’activitats, recollim comentaris sobre les visites al Museu Egipci, a l’exposició “Toros a la Mediterrània” (que es va fer al Saló del Tinell), i d’altres sobre la sortida al poblat ibèric Puig Castellar i sobre els tallers ibèrics al Museu Torre Balldovina.

Seria molt llarg i difícil donar una explicació suficient en l’espai d’una revista d’institut de totes les cultures que s’han desenvolupat al llarg de la Història a la Mediterrània, els lectors podran veure, però, l’interès que aixequen entre els alumnes algunes de les cultures antigues: l’egípcia, la cartaginesa, la ibèrica...

Al tercer apartat, Nombres i lletres, presentem problemes que els alumnes de 1r i 2n d’ESO han tingut que resoldre abans; a veure com ho fem nosaltres.

Entre els personatges de la Mediterrània que destaquem, no podien faltar Akenaton, Anníbal o Nefertiti. Encara avui són personatges envoltats d’un aura de misteri.

Dels països i les illes del Mediterrani veïns nostres, no sempre tenim una idea prou clara, per això convé recordar-ne unes quantes dades.

Les riberes mediterrànies han vist sorgir al llarg del temps temples, ciutats, escultures, llocs mítics i algunes de les meravelles naturals i artificials del món antic i del món modern; a les seccions 7 i 8, donem un repàs d’alguns d’aquests noms prodigiosos.

De vegades, els anuncis de les agències publicitàries, ofereixen creuers pel Mediterrani; alguns dels nostres alumnes, aprofitant-se d’alguna oferta, s’han llençat a l’aventura, han fet el seu viatge i ens donen uns cèntims del que han vist.

No tot és pau a la Mediterrània; actualment, un vell conflicte encara cobreix de núvols negres una de les seves riberes: el conflicte entre jueus i palestins. No podem ni devem deixar que caigui en el pou de l’oblit.

Ritus, festes, llegendes, jocs... Les històries de la Mediterrània són interminables, un autèntic cofre del tresor sense fons... A les pàgines corresponents, tenim d’algunes; d’altres vindran als pròxims números de la nostra revista. Abans, però, no oblideu de fer els passatemps de les darreres pàgines.

Què tingueu una bona Diada! Recordeu que el món mediterrani és entranyable, clàssic, amable i fràgil... una cruïlla de pobles, nostre món. Fins aviat!

El coordinador

 

Índex d'articles