La veu cantada

per elpuig — darrera modificació 2020-04-24T19:22:29+01:00
Comentari sobre una audició de música.

 

La veu cantada

 

Introducció

El passat dia 18 de gener (del 2001) vam poder assistir a una audició de música sobre la veu cantada. Vam poder gaudir d’òperes, lieds i sarsueles. Totes les cançons del repertori eren acompanyades per una espècie de piano.


L’instrument de la veu

Al coll tenim dos músculs petits que, al passar l’aire, produeixen el so (l’aire ve dels pulmons). Les cavitats del cap i paladar són molt importants per fer passar els sons.


Categories de veus

Tant en la veu de l’home, com de la dona, hi ha diferents categories, que van des de més agut a més greu, o de més greu a més agut. Les categories són les següents:

Veus de l’home: tenor, baríton i baix. Veus de dona: soprano, mezzo soprano, contralt.

 

Diferents tipus de cançons:

  • Òpera: l’òpera és un espectacle que consisteix en una obra de teatre cantada.
  • Lied: lied significa cançó. Els lieds es cantaven en alemany. El lied es feia a l’època romàntica. Consistia a cantar les lletres de poesies de poetes famosos o importants, així es podien expressar els sentiments. Schubert era romàntic i va compondre molts lieds.

 

Estils

L’estil de decorar les notes s’anomena floritures.

 

Obres

Les obres que van interpretar són les següents: d’òpera, Don Juan; de sardanes, La Santa Espina, d’Enric Morera, considerat l’himne de Catalunya; de sarsuela, la Canción de la paloma, i un diàleg de La revoltosa.

 

Marta Gozálvez (1r d’ESO)

[Aquest comentari va estar publicat a la revista Sota el cel del Puig, núm. 2, febrer de 2001.]