Llibres sobre la Mediterrània

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T16:35:10+01:00
Llibres recomanats (maig de 2003)

Llibres per saber més sobre les cultures de la Mediterrània

 

  • Els ibers del Puig Castellar, d’Àngel Martínez i Hualde i Joan Vicente i Castells. Editat pel Centre Excursionista Puig Castellar, col·lecció Fites i Documents, núm. 2. Santa Coloma de Gramenet, 2001.

Aquest llibre dóna la informació més completa possible sobre el poblat ibèric Puig Castellar i els seus habitants. Està dividit en 25 capítols que toquen tots els temes relacionats amb el poblat: la seva situació geogràfica, les creences i ritus, la parla ibèrica, l’organització social i política, etc. A la presentació del President del Centre Excursionista podem llegir: que aquest llibre “és la recopilació dels treballs al llarg de més de quaranta anys dels seus autors” [...] i que “amb la publicació d’aquest llibre finalitza una època caracteritzada per una generació de romàntics que, amb el seu esforç i dedicació totalment altruista, han fet possible que les restes del poblat iber del Puig Castellar haig arribat als nostres dies”.

 

  • Breviario mediterráneo, de Predrag Matvejevic. Ed. Anagrama, col. “Panorama de narrativas”, núm. 224. Barcelona, 1991.

Predrag Matvejevic va néixer a l’antiga Iugoslàvia, a Mostar, en 1932. D’aquest llibre s’ha dit: “Vull subratllar l’originalitat enciclopèdica de les seves gloses lèxiques i filosòfiques, que va unida a les seves descripcions impressionistes i sensuals i que donen testimoni de les serioses investigacions del seu autor. [...] Aquest llibre és tot un catàleg comentat dels grans llibres històrics, filosòfics, literaris i estètics que s’han escrit sobre la Mediterrània.”

 

  • Mediterrània. Onatges tumultuosos, de Baltasar Porcel. Ed. Proa, col·lecció “A tot vent”, núm. 349. Barcelona, 1996.

D’aquest llibre del novel·lista mallorquí Baltasar Porcel (Andratx, 1937), s’ha dit que “poques vegades s’ha donat en català un llibre tan pletòric com aquest, en el qual un estil vigorós, una plenitud narrativa i conceptual, dibuixen l’extraordinari panorama èpic de les civilitzacions mediterrànies, des de la prehistòria fins avui i a través de tots els seus països.”

[Aquests comentaris van estar publicats a la revista Sota el cel del Puig, núm. 14, maig de 2003.]