Revistes rebudes

per elpuig — darrera modificació 2020-03-25T17:34:56+02:00
Ressenyes de revistes escolars, educatives i ciutadanes rebudes a la nostra redacció

 

Revistes rebudes

 

  • La revista Serra de Marina (CEIP Serra de Marina de Santa Coloma), núm. 17, abril de 2003. Tant a les fotografies i dibuixos de la portada com a les pàgines de l’interior, trobem referències al tema de la nostra Diada. Es diu, per exemple, a la pàgina 8: “La celebració de la festa d’en Carnestoltes és un bon moment per ampliar coneixements sobre temes que en altres circumstàncies passarien més desapercebuts. Aquest any a la nostra escola el tema o slogan que s’ha cercat ha estat el de “la Mediterrània i les seves cultures en la història”. Cal en aquest aspecte una estona de reflexió davant la diversitat d’influències que han format part i han enriquit la nostra forma de ser i de conviure...” La revista es complementa amb notícies diverses activitats de l’escola (audicions musicals, sortides, tallers, festa de Carnestoltes, visites al Parc de Collserola, al Museu de la Ciència i de la Tècnica, als bombers, etc.).
  • Jo què sé? (Revista d’Opinió dels instituts d’ensenyament secundari coordinada pel Grup de Filosofia del Casal del Mestre de Santa Coloma), núm. 19, primavera de 2003. A les primeres pàgines de la revista trobem el “Manifest contra la guerra”, que van difondre els alumnes dels instituts de la nostra ciutat. A l’editorial de la revista els coordinadors es pregunten: “Són respectables totes les opinions”. A les pàgines següents es publiquen articles d’alumnes de diferents centres de secundària de Barcelona (“Ullada enrera”, d’Irene Varó, i “El conflicto israelí-palestino”, de Tamara Pérez),  Badalona (“L’adolescència”, de Ferran Roca), Santpedor (“Temps era temps...”, de Rocío Carmona),  Salt (“En quin món vivim?”, de Samira Radaidan), Sant Quirze del Vallès ( “La vejez”, d’Irene Molins), Santa Coloma (“Lectoescriptura en l’etapa preescolar”, d’Esmeralda Jaén, “Assassins en sèrie i pena de mort”, dels alumnes d’Ètica de 3r d’ESO de l’IES Terra Roja, i “José A. Marina en Santa Coloma”, d’Anna Gonzàlez i Lorena Salazar). El document central consisteix en el “Manifest humanista 2000: una crida per a nou humanisme planetari”.
  • Full informatiu (Centre de Recursos Pedagògics de Santa Coloma de Gramenet), núm. 13, any 2003. A les pàgines d’aquest full trobem el resum d’una conferència de Miquel Àngel Essombra (“Reflexions sobre valors, societat i educació a l’Europa de començaments del segle XXI”), una ressenya de la presentació de “ECODIALOGO. Diàleg filosòfic i educació ambiental”, la secció “Els centres ens diuen...” —que en aquesta ocasió recull activitats de tres centres de secundària i un comentari sobre la Roda de Contes, a la qual participen set escoles de primària de la nostra ciutat—, la selecció de novetats de mediateca i les activitats educatives coordinades pel Centre de Recursos (la III Exposició de Treballs de Recerca) i aquelles amb les quals ha col·laborat (la I Mostra d’ensenyament, la III Jornada de l’EREIA), etc.

 

  • Fòrum Grama, núm. 70. Santa Coloma, abril de 2003. La revista s’obre amb una entrevista a Francisco J. Roldán, regidor de joventut i infància, sobre el Consell d’infants (un fòrum perquè els nens i nenes participin en la vida ciutadana), segueix amb un article de Jordi Navarro sobre aquest mateix tema (“Els nens pensen que les seves propostes no van arribar a mans dels polítics, ni de les persones que executen idees”), amb entrevistes amb Isabel Crehuet (presidenta del casal de joves de Singuerlín) i Mercè Penalba (directora de la Biblioteca Central), el resum de la vida ciutadana que presenta l’habitual secció “Trenta dies”, etc. Entre les altres seccions, destaquen la de col·laboracions dels lectors, el diàleg sobre els estudis (“entre l’angoixa i la maduració”) i diferents reportatges (“El Barri Llatí”, el que fa l’Odei Antxustegi-Etxearte sobre José Giménez Carrasco, el dedicat a l’aeròbic i els comentaris sobre la “Telebasura”).

[Aquests comentaris van estar publicats a la revista Sota el cel del Puig, núm. 14, maig de 2003.]