L'or verd

Resum d'un treball de recerca sobre l'oli realitzat per David Samblás

L’or verd

David Samblas Chavernas

Tutor: Gabriel Riba

Els batxillerats relacionats amb el treball de recerca són: els científic i el tecnològic.

Justificació de l'elecció del tema

El meu poble és Jaén i com hi anem sovint per vacances estic molt en contacte amb l’olivera. Una de les idees més motivadores va ser que volia conèixer una almàssera per dins, i amb aquest treball podia fer-ho.

Una empenta a l’hora d’escollir aquest tema va ser que l’oli era i és un producte utilitzat per tothom, ja sigui per amanides, fritures … I va ser just quan vaig pensar en que la gent havia de conèixer aquest producte. A més es deia que l’oli és molt beneficiós i volia corroborar això.

Un al·licient va ser al veure que hi havia tastadors d’olis, igual que els enòlegs, i per tant podia fer una tasta. Per últim té relació amb el que m’agradaria fer que és ciència i tecnologia dels aliments.

Punts de partida, objectius, hipòtesis:

Vaig partir de la poca informació que tenia i vaig cercar alguns llibres a biblioteques, vídeos i algunes pàgines d’internet. Els objectius que em vaig establir van ser estudiar els mètodes d’extracció d’una almàssera i saber quins factors influencien en la classificació dels olis. El segon era intentar igualar un tastador d’oli, estudiant les fases i processos.

Comparar les dades de l’etiquetatge de diferents olis. Fer la prova àcid-base. Un objectiu més personal era assolir part del coneixement sobre plagues, el seu control i eradicació. A més no acontentar-me amb la informació que està al meu abast, cercar-ne més.

Metodologia

El meu mètode de treball va ser el de recopilació , així un cop tingués tot la informació al meu abast aniria seleccionant la que em fos útil i la més adient per al meu treball.

Abans de posar-me a treballar vaig decidir d’introduir una mica la història de l’olivera, sobretot a la península. Abans de parlar d’atributs i de classificació, esmento alguns olis i les seves implicacions a la salut, ja que alguns presenten més beneficis que d’altres.

Tot seguit hi ha les varietats d’olives, la seva recol·lecció i manteniment, juntament amb plagues i solucions a aquestes. Per fer la classificació s’han de conèixer les diferents fases d’extracció, que és el següent punt. Després tenim el tractament, ja sigui verge... I els paràmetres de qualitat de l’oli.

Aplicacions pràctiques

Seguim amb les pràctiques de laboratori, àcid –base on comparem les dades de l’etiquetatge amb els resultats obtinguts d’acidesa, és a dir, el seu pH. També hi ha un treball de camp que consisteix a fer una tasta d’olis, on tenim en compte els factors que influeixen i els passos a seguir per fer-la rigorosa. Cal dir que per fer la tasta, s’han fet unes enquestes, gràcies a les quals podrem obtenir uns destacats tastadors que determinaran la classificació dels diferents olis a l’hora de fer la prova.

Un altre aspecte pràctic són els diferents olis aromatitzats que vaig fer per la tasta, que tenen moltes aplicacions a la cuina i per nombrosos plats de cuina i els sabors, ja que a l’hora de la pràctica és com un joc de nens on tots els gustos, o gairebé tots, són agradables al paladar.

[Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]