Els valors

per elpuig — darrera modificació 2020-04-24T20:22:48+02:00
Quins valors tenen els joves del nostre temps? Un debat entre alumnes de 4t tracta de donar una resposta a aquesta pregunta

Els valors

Què és un valor?

  • Alguna cosa positiva per a les persones: sigui el que sigui el que entenem per valor, ha de ser perdurable, ens ha d'acompanyar al llarg de la vida.
  • Creiem que són importants perqué si no, no tindríem cap “codi” de conducta amb nosaltres mateixos i de cara als altres.

Com a joves, potser no tenim uns valors diferents dels adults, però els concebem de manera diferent. Perquè si no, no tindríem paper en el dilema vital del “ser o no ser”, i seríem el no ser.
Avui dia potser no tenim valors nous, però ens trobem una mica desencantats d'aquells valors que ens han trasmès, per exemple, pensem que els polítics només volen mantenir-se en el poder, però que no ajuden el país (els diversos pactes entre diferents partits politics ho demostren).

Pensem també que el sistema econòmic és deficient de cara al progrés de la gent amb menys recursos, perquè cobrem menys que a la resta de Europa i paguem igual o més. Aquesta situació fa que considerem que tant el sistema polític com l'econòmic generein valors negatius.

Pel que fa la família, s'han produït transformacions importants sobre què entenem per família avui dia, comparat amb el concepte de família tradicional: la família monoparental (amb només un progenitor), les adopcions de fills generalment d'altres països i cultures, la formació de noves parelles per part dels membres incials d'una família fan que ens hàgim de plantejar la convivència i els valor familiars de forma totalment renovada. A més, la llei que regula els matrmonis homosexuals aporta un exemple més al que estem dient.

Encara que sembla que els joves ens limitem només a buscar moments per a passar-nos-ho bé i que defugim alló que representa un esforç, nosaltres pensem que sense uns valors interpersonals no ens valdria la pena trobar-nos per buscar aquests moments, perquè foren buits i no ens aportarien gran cosa. Aquests valors són l'amistat, el respecte, l'afecte, la compassió, la lleieltat, entre d'altres.

Alumnes de 4t A

 

Els valors són molt importants a la nostra vida, són el conjunt de les virtuts que hem de tenir per conviure com a població. Són molt importants per a les persones perquè ens permeten entendre'ns i conviure amb els altres. Si no tinguéssim valors, no tindríem personalitat i tot ens donaria igual. Per tant, no ens entendríem i no podria haver una societat. Tot seria una bogeria!

Els nous valors són els valors fonamentals que han evolucionat. Creiem, per exemple, que en aquest món global i, gràcies a la immigració, els joves som més tolerants i no hi ha entre nosaltres, normalment, tant de racisme.

En conjunt, podem dir que els valors dels joves no disten tant dels de la gent madura però, en general, pensem que nosaltres tenim més imaginació, iniciativa i som més liberals.

Pel que respecta a la situació política i econòmica d'avui en dia, som bastant més escèptics ja que l'economia està molt malament i el polítics no fan per ajudar als joves . Per exemple, si s'allarga l'edat de jubilació, nosaltres tindrem encara més dificultats a l'hora de buscar treball. A més a més, amb el pla Bolonya tampoc ens han ajudat ja que s'han disminuït les nostres oportunitats per estudiar perquè donen diners als que no volen estudiar i retallen les beques per als que s'esforcen.

Per últim, estem tots d'acord en que a la família hi ha molt valors com la confiança, l'amor, la lleialtat.

Com a conclusió, podem dir que, encara que a la gent gran no els hi sembli que tenim valors, sí que els tenim i són realment molt importants per a nosaltres, per al nostre dia a dia a l'institut, a casa, al carrer... Sense valors no pot haver-hi una societat!

Alumnes de 4t B

 

[Aquest text ha estat publicat al número 34 de la revista Sota el cel del Puig, desembre de 2010.]