Sota el cel del Puig, núm. 16

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T19:45:56+02:00
Revista de l'Institut Puig Castellar. Santa Coloma de Gramenet, novembre de 2003

Presentació

La vida és el que has donat.

Georges Seferis

 

 

Aquest número de Sota el cel... és molt especial: no té les seccions habituals i els textos reunits són poemes que han estat publicats als números anteriors de la nostra revista. Hem recollit quasi tots els versos publicats des del número 1 (desembre del 2000) fins al número 15 (juny del 2003). Els motius d’aquest recull? En primer lloc, volíem donar l’oportunitat de llegir aquests poemes a alguns amics del Puig que no van poder fer-ho al seu moment. A més, la jornada sobre poesia i educació, convocada per al 12 de novembre de 2003 a l’institut, era una bona ocasió per fer un balanç dels tipus de poesia que han publicat els nostres alumnes als darrers anys.

Al costat del nom de cada alumne hem posat el curs que feia al moment que va escriure els seus versos i no pas el que fa ara. Hem preferit un ordre temàtic, no cronològic, i, per consegüent, hem agrupat els poemes en set apartats.

En el primer, La mà al cor, tenim els textos més espontanis, els escrits per un impuls personal o sense quasi recomanacions o directrius del professor.

Al segon apartat, La mà oberta al món, hem recollit els textos més polítics, aquells que neixen de la constatació que el món dels homes i de les dones s’ha de canviar perquè és un món mal fet. Alguns poemes parlen de l’11 de Setembre i de l’atemptat contra les Torres Bessones; altres de la guerra dels EE.UU. contra Iraq, i no falten, lògicament, els que demanen la pau.

Versions recull les variacions fetes a partir de poemes o versos de diferents autors.

La quarta secció és més lúdica i lleugera, El joc de fer versos. Hem posat aquí endevinalles, limericks, acròstics, etc.

Al Bestiari, seguint una vella tradició, els alumnes descriuen poèticament el món complex i meravellós d’alguns animals.

L’apartat sis conté l’homenatge dels alumnes a Antoni Gaudí després d’haver visitat el Parc Güell.

Finalment, a La natura, veiem poemes dedicats al mar, a la llum, i a totes les formes que componen el nostre món, estrany i prodigiós.

Rellegiu aquests versos, doneu-nos les vostres opinions i espereu el proper número de Sota al cel, que ja està al forn. Us assegurem que tenim nous i bons col·laboradors, els alumnes de 1r d’ESO: també ells són ja sota el cel del Puig.

 

El coordinador

Índex d'articles

  • La mà al cor
  • La mà oberta al món
  • Versions de Gloria Fuertes
  • Versions de Luis A. de Cuenca
  • Homenaje a Antonio Machado
  • Composiciones líricas
  • El joc de fer versos