Sota el cel del Puig, núm. 8

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T18:46:04+01:00
Revista de l'institut Puig Castellar. Abril de 2002

Presentació

La vida és el que has donat.

Georges Seferis

Les festes serveixen de fites al calendari, tornen any darrera any i fan que els dies no siguin iguals: ara preparem aquesta festa, demà aquella altra i demà passat recordarem allò que hem fet ahir a les festes. (“Todo pasa y todo queda”, va escriure el poeta Antonio Machado recordant la llegenda que portava l’anell del rei David.) Les festes que ens toca preparar ara són dues: la de Sant Jordi (23 d’abril) i la Diada de l’Ensenyament Públic de Santa Coloma (12 de maig). Per a la primera, tenim la imatge del drac que cada any es desperta per aquests dies del seu somni d’hivern, i la imatge ferotge del drac és suavitza amb llibres i roses, paraules i flors. Per a la segona, dedicada aquest any a la convivència intercultural, tenim també algunes imatges i algunes paraules. Tots els colors i tots els nens del món es donen la mà a l’escola pública i aprenen la lliçó que ajudar als altres és ajudar-se un mateix, que no seríem nosaltres si no tinguéssim l’altre, qui és igual però diferent de com som nosaltres. Però de tot això ja parlarem al pròxim número de la nostra revista, que sortirà amb motiu d’aquesta Diada. Ara parlem de les seccions d’aquest número.

Els fets. N’han estat molts, però, com sempre, no de tots ha quedat constància escrita. Solament dels que presentem aquí: la visita al museu de la ciència de Terrassa, el crèdit de síntesi, l’audició musical, el viatge a Itàlia dels alumnes de 1r de Batxillerat, etc. També recollim breus notícies d’alguns esdeveniments públics de caràcter cultural que van tenir lloc fa poc a la nostra ciutat.

Opinions. Arran d’una experiència que va proposar el diari La Vanguardia (La Vanguardia a l’escola), els alumnes de 1r d’ESO vam rebre, diàriament, durant més d’un mes, exemplars gratuïts d’aquest periòdic. Després vam triar un tema i van escriure-hi. Els resultats es poden llegir a la pàgina web d’aquest diari (www.lavanguardia.es), però de moment n’hem triat per aquest número uns quants d’articles.

A la secció Literària tenim relats d’inspiració kafkiana, alguns exercicis d’estil fets pels alumnes de 1r d’ESO a partir d’uns versos de Gloria Fuertes, un herbolari i alguns limerics sobre professors del Centre.

Als Homenatges trobem treballs, versos i dibuixos, per commemorar els aniversaris de Verdaguer i Gaudí.

A Els treballs i els dies, recollim una petita ressenya dels dos treballs de recerca que es van presentar de part del nostre Institut el passat dia 11 d’abril al Museu Torre Balldovina, a una sessió coordinada pel Centre de Recursos a la qual s’hi van presentar dos treballs de 2n de batxillerat per cada centre de secundària públic de la nostra ciutat.

Quant als Passatemps, oferim mostres de la clàssica sopa de lletres i una singular recepta de cuina.

Finalment, a la secció de Llibres, tenim algunes ressenyes i la promesa que al proper número, amb l’ajut de Sant Jordi, n’hi haurà algunes més.

 

El coordinador

 

 

Índex d'articles