Sota el cel del Puig, núm. 5

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T19:46:06+02:00
Revista trimestral de l'Institut Puig Castellar. Santa Coloma de Gramenet, novembre de 2001

Presentació

La vida és el que hem donat.

George Seferis

Ja som aquí una altra vegada, amb més experiència i malgrat això no menys il·lusió que el curs passat. La nostra revista manté la seva estructura bàsica, i l’estil i la voluntat de sempre: pretén ser un òrgan d’expressió de les activitats, les inquietuds i la vitalitat del nostre Centre i, al mateix temps, un finestral obert al món.  I això no és una declaració retòrica: es pot comprovar fent un repàs de les nostres seccions.

Els fets. Recollim aquí les opinions i comentaris sobre algunes de les activitats extraescolars i culturals per les quals han passat els nostres alumnes: teatre, xerrades, sortides, audicions musicals, festes (la castanyada), etc.

La vida. Aquesta és, en aquest cas, una secció de testimonis personals sobre l’ensenyament, l’un és una carta d’una alumna a una professora; els altres ens parlen d’una persona molt estimada al nostre Centre. Una persona que ara ens diu adéu i es porta la joiosa sensació d’haver donat alguns dels millors anys de la seva vida als alumnes del Puig. És veritat, els professors ho saben bé: la vida és allò que has donat.

L'11 de setembre: realitat... i ficció? Aquest va ser un dia marcat en negre. Rigoberta Menchu va parlar a Santa Coloma sobre els greus esdeveniments posteriors a l’onze de setembre. Els nostres alumnes, per la seva banda, també han pensat i han escrit —en alguns casos, periodísticament, i en d’altres literàriament, de manera molt imaginativa i amb perspectives astoradores— sobre els fets tràgics d’aquest dia i sobre algunes de les seves conseqüències.

Literària. La necessitat de deixar a lloure a la pròpia fantasia s’imposa sobre qualsevol obligatorietat escolar. Els nostres alumnes escriuen, en vers i en prosa, sobre allò que més els pertorba o commou. De vegades, amb gràcia sorprenent (per exemple, al bestiari).

Societat. Aquesta nova secció recollirà textos sobre grups musicals,  modes, sèries de televisió, etc.

Els llibres. Un breu repàs per alguns dels títols, llegits a classe o per compte pròpia, que els nostres alumnes més lectors recomanen als seus companys (per exemple, els ja clàssiques de Harry Potter).

En fi, és veritat que aquest número es nodreix fonamentalment dels textos que els professors han triat d’entre els que han fet els seus alumnes a classe, però això és un mal amb remei: potser a mida que passi el curs els alumnes, com el curs passat, es vagin animant a escriure articles espontàniament sense el suggeriment dels professors. Al cap i a la fi, tenim noves estrelles al nostre cel: qui vulgui comprovar-lo, que llegeix els comentaris i els textos que signen els alumnes que ens han arribat nous, els de 1r d’ESO. Tenim també nous reptes: si l’any passat van treure quatre números de la nostra revista, aconseguirem aquest curs igualar aquesta petita proesa?

El coordinador

 

Índex d'articles