Sota el cel del Puig, núm. 21
Presentació
La vida és el que has donat.
Georges Seferis
Dèiem ahir, a la presentació del número anterior (juny de 2004): “Tot s’acaba, tot canvia. Ningú pot banyar-se dues vegades a les mateixes aigües, va dir el filòsof. Si la nostra revista vol interessar més als alumnes, als professors, als pares i a la comunitat educativa de la nostra Ciutat, ha de canviar. Ha de canviar de format, de contingut, d’estil, de periodicitat i potser d’orientació. El seu lema, però, hauria de ser el mateix o un semblant, perquè és una veritat inqüestionable: La vida és el que has donat.”
...I tornem ara, potser sense grans canvis aparents: el més evident és que hem passat de la periodicitat bimensual dels quatre darrers anys a treure només un número aquest curs, un número que vol ser un resum del curs. Aquest número ha de servir de punt d’inflexió, de plataforma per tornar el curs vinent amb noves forces i una nova perspectiva. Aquest seria, per consegüent, un número de transició entre dues èpoques de la nostra revista. La revista ha sigut i és una font de consulta sobre l’estat emotiu i d’opinió d’una gran part del nostre alumnat al llarg d’aquests anys. Algun dia els sociòlegs colomencs se n’adonaran.
Aquest número té sis seccions. La primera, la de les activitats, recull comentaris sobre un gran nombre d’activitats educatives i complementàries (simulacre d’incendi, festival de Nadal, sortida a la pista de patinatge...), malauradament no sobre totes, i és una llàstima, doncs tothom sap que les paraules volen i el que s’ha escrit roman.
El segon apartat, el d’opinió, està format per algunes de les cartes que els alumnes de 2n d’ESO van escriure, dins el programa La Vanguardia a l’escola, al primer trimestre. Aquestes cartes es poden llegir a les pàgines digitals d’aquest diari.
La secció sobre la vida de l’institut aplega dos poemes d’homenatge a Magda Cifre, professora d’Anglès, i Concha Avellana, professora de Física i Química, a les quals van retre un petit homenatge el passat 10 de desembre amb motiu de la seva jubilació. Que puguin gaudir llargament d’aquesta merescuda jubilació i que no oblidin que aquí, al Puig Castellar, on van donar tant d’elles mateixes, tenen la casa seva.
La quarta secció, literària, conté fragments de diaris, currículums de personatges literaris, poemes sobre temes diversos (la tardor, els objectes, els animals...) i una petita faula.
L'apartat llibres ens ofereix opinions sobre llibres llegits i recomanats pels nostres alumnes.
A la darrera secció hem posat un article del Víctor Carceler, professor d’informàtica i habitual col·laborador de la revista, on ens dóna una explicació molt completa sobre la realitat de la XEiLL i les seves possibilitats com a eina comunicativa i didàctica.
Que tingueu un bon final de curs.
Índex núm. 21
- El simulacre d'incendi
- Visita a Cosmocaixa
- Excursió a la Fageda d'en Jordà
- Catàleg de serveis de la ciutat
- Sortida a l'Escola del Mar
- Alcohol i conducció
- El ciclomotor
- Festival de Nadal
- Teatre: Don Quijote de la Mancha
- Mines antipersones
- Patinatge
- Música: el carnaval dels animals
- Opinió: cartes al director de La Vanguardia
- Homenatge a Magda Cifre
- Homenatge a Concha Avellana
- Els versos
- Pàgines d'un diari
- Currículum vitae
- Els llibres
- Xeill: la red a tu alcance