Sota el cel del Puig, núm. 1

per elpuig — darrera modificació 2020-03-25T19:46:10+02:00
Revista trimestal dels alumnes de l'IES Puig Castellar. Santa Coloma de Gramenet, desembre de 2000

 

Presentació

 


La vida és el que has donat.

Georges Seferis

Aquesta revista no és gaire convencional: no té passatemps, ni horòscops, ni acudits, no parla de jocs violents ni dels personatges del cinema i de la televisió. Podria ser d’una altra manera, és cert, podria oferir articles d’opinió, per exemple, però només han arribat a la Redacció els textos següents. Cap més. La revista consta de quatre seccions.

Els fets. Quins fets? Aquells dels quals tenim constància escrita (Les paraules volen; el que escrivim, roman): la manifestació d’alguns estudiants de secundària, el 9 de novembre, pels carrers de Barcelona, la visita —il·lusionada, màgica, encisadora— dels alumnes de 1r d’ESO a l’Escola del Mar de Badalona per fer les seves petites investigacions marines, el recorregut dels alumnes de 2n per les entranyes de la terra a Gavà a la recerca del temps del Neolític i l’excursió a Girona —inoblidables carrers del barri jueu, entranyable recorregut per les muralles— i al Museu Dalí de Figueres, teatral i sorprenent.

La ficció. Sense voler, per les pàgines aquí recollides, s’esmuny l’ombra tènue de la literatura, és a dir, de la vida somniada —intuïda darrera del renou i les obligacions quotidianes—, de la vida més veritable que la vida de cada dia. Les “Páginas de un diario” ens apropen, potser, a la vida d’una adolescent més que les entrevistes personals, els qüestionaris i les converses de passadís.

La vida. Amb aquesta secció voldríem començar una novel·la: la novel·la inacabada i inacabable dels records de gent de l’Institut, alumnes, pares, professors, amics... Records petits com pedretes, insignificants per als altres i tan significatius per a nosaltres.

Els llibres. Quin llibres llegeixen els nostres alumnes a l’estiu? En gaudeixen? Ells tenen la paraula. En aquesta secció i en les altres.

Potser fullejant aquesta revista algú pot pensar que es podria fer d’una altra manera. És possible. Tot és millorable. A ningú que vulgui entrar-hi se li tancarà la porta.

...I, per cert, què hi ha sota el cel del Puig? La solució, en el pròxim exemplar de la revista.

 

El coordinador

 

Índex d'articles