Sota el cel del Puig, núm. 4

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T18:46:08+01:00
Revista trimestral de l'institut Puig Castellar. Santa Coloma de Gramenet, maig del 2001

Presentació

La vida és el que hem donat.

Georges Seferis

La nostra revista no acaba en aquests papers; la seva ombra s’allarga per la pàgina web del nostre institut i ens serveix de porta oberta als amics més allunyats. Quan Víctor Carceler, el company de Cicles encarregat de la XEiLL, ens deia que les pàgines electròniques de la revista han estat visitades des de països molt apartats, des de Japó, per exemple, immediatament hem pensat en antics alumnes dels quals sabem que ara són pertot arreu (sí, sí, també al Japó tenim antics alumnes que segur que es recorden de nosaltres: des d’aquí, un salut per a ells i per a tots els amics emigrats del Puig, siguin on siguin)...

Aquest número consta de vuit seccions:

Els fets. Activitats obligatòries com el crèdit de síntesi, d’altres de voluntàries com les classes de llengua i cultura àrab; activitats de protesta com són les manifestacions estudiantils i d’altres de caràcter cultural i lúdic com les organitzades a l’entorn de Sant Jordi o el viatge a Itàlia... han merescut comentaris als nostres alumnes, de vegades entusiastes, d’altres més negatius.

Santa Coloma. A aquesta secció hem donat la paraula a dues persones que coneixen molt bé la nostra ciutat. Jaume Sayrach i Chema Corral ens parlen dels canvis que hi ha hagut als darrers anys, arran sobretot de l’arribada de gent d’altres terres a la recerca d’un cel protector i d’una feina digna.

Àfrica. Per aprofundir en el tema de la interculturalitat —una de les línies de treball al nostre Centre— hem recollit aquí un petit dossier sobre qüestions africanes: sembla urgent conèixer els altres, els nostres veïns, els nostres amics africans; ells aprenen de nosaltres; nosaltres, però, hem d’aprendre molt d’ells.

Verbàlia. De la mà d’en Màrius Serra, l’emperador d’aquest país imaginari anomenat Verbàlia, hem visitat alguns dels seus indrets i hem pres algunes notes.

Literària. Molts dels textos que presentem a aquesta secció són fruit d’una anàlisi instrospectiva, d’un esforç per conèixer millor la pròpia ànima; d’altres, però, són jocs amb les paraules, exercicis d’estil proposats a classe.

El racó del professor. Hem obert aquestes pàgines a les paraules d’un professor que, malgrat que sigui lluny de nosaltres, té el Puig en un lloc preferent de la seva memòria.

Un treball de recerca. Molts dels alumnes de 2n de batxillerat ens diuen adéu; els seus treballs de recerca són la seva empremta...

Els llibres. Sant Jordi va portar un grapat de llibres; aquí en teniu notícies d’ells (La crida del bosc, El guardián entre el centeno...). Que siguin del vostre gust i us ajudin a triar els vostres llibres per a aquest estiu.

Amb aquest número acomiadem la nostra revista fins al curs vinent. Al llarg d’aquests quatre números hem intentat reflectir un xic de la vida de l’institut, les activitats i les fantasies dels nostres alumnes. No sabem si ho hem aconseguit. En qualsevol cas, hi afegirem que quan els alumnes ens donàvem voluntàriament els seus textos per incloure’ls a la revista o quan ho feien per ells els seus professors, hem recordat moltes vegades un vell proverbi persa: “Tot allò que mengem es converteix en podridura; tot allò que regalem es converteix en roses.” Gràcies a tots per les vostres roses, és a dir, gràcies a tots per la vostra generositat.

El coordinador

 

Índex d'articles