Sota el cel del Puig, núm. 31
Presentació
El diumenge dia 10 de maig es celebra a Santa Coloma la XIII Diada de l'Ensenyament, aquest any sota el lema “L'educació és un tren de futur”. Abans de parlar del contingut d'aquest número de la nostra revista, comentarem breument aquest lema.
Quan es demana a les enquestes quines són les prioritats de la nostra societat, l'educació ocupa un lloc molt baix. Sembla que la societat i els seus representants polítics no tinguin consciència que l'educació hauria de ser la prioritat número 1, perquè molts dels problemes actuals —per exemple, el model d'economia que patim al nostre país, basat en la construcció, l'especulació immobiliaria, el turisme i els ajuts del fons de compensació europeu— deriven precisament de no haver considerat històricament l'educació com a una inversió a llarg termini. Si no s'atenen ara les necessitats de les escoles —més places escolars, més recursos, menys alumnat per classe...— i no es converteix l'educació en una prioritat social i política de primer ordre, difícilment ens en sortirem.
Per la nostra part, com a contribució a aquesta mostra de la Diada de l'Ensenyament que coordina el Casal del Mestre, publiquem un nou número de la revista, amb algunes de les seccions més habituals:
- Activitats. De les activitats realitzades al llarg del trimestre per l'alumnat, recollim aquí alguns comentaris de dues representació teatral (una adaptació del Quixot i una altra de Fàtima, la filla del carboner) i d'una visita al Museu Egipci. Altres activitats han quedat recollides a la pàgina web, a la secció del departament corresponent.
- Reflexions. El professorat de català i castellà, de vegades, proposa escriure petits assaigs com a exercici de reflexió sobre temes d'interès general; donem ara alguns dels que ens han arribat.
- Recerques. El proper 6 de maig, dimecres, els alumnes de batxillerat de Santa Coloma estan convocats a la IX presentació de treballs de recerca, activitat que coordina el Centre de Recursos del Professorat. A aquesta edició, el nostre institut presenta els treballs de l'Anna Azpiroz (“Com ha canviat la immigració Santa Coloma?”) i Rubén González (“La Nestlé: la multinacional de l'alimentació al segle XXI”). Com que alguns lectors de la nostra revista no podran assistir-hi, presentem aquí un breu resum d'aquests treballs.
- Literària. Anunciàvem a l'editorial del número 30 de Sota el cel... que publicaríem alguns dels treballs literaris presentats al concurs de Sant Jordi: aquí en tenim una mostra, tant en vers com en prosa, així com una obra de teatre, alguns dels dibuixos i punts de llibre.
- Llibres. Entre les activitats organitzades amb motiu de Sant Jordi, els alumnes de 2n d'ESO van exposar a la biblioteca un llistat de llibres llegits i recomanats, dels quals n'hem tret una petita tria.
- Col·laboració. Mercè Romaní, professora de Castellà durant molts anys al nostre institut, va jubilar-se el curs passat, li hem demanat una col·laboració per a la nostra revista i ens ha enviat un article que va escriure fa algun temps sobre Los secretos del Mar Rojo i sobre la figura del seu autor, Henry de Monfreid. D'aquesta manera continua actiu el seu mestratge entre nosaltres.
Finalment, per si algun lector no ho sap encara, recordarem que la versió digital d'aquesta revista es pot trobar, fins i tot amb més textos, a la nostra pàgina web en versió pdf:
Un espai col·laboratiu on podeu enviar els vostres comentaris i suggeriments sobre aquesta revista i sobre altres temes del vostre interès. Gràcies per la vostra atenció.
El coordinador
Índex
Activitats:
Reflexions:
Recerques:
Literària:
- Vers: Passa el temps i altres poemes
- Amor impossible i altres poemes
- Peça de teatre: La violencia vive en casa
Los secretos del Mar Rojo de Henry de Monfreid
[Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]