Sota el cel del Puig, núm. 9
Presentació
La vida és el que has donat.
Georges Seferis
Els dies 3, 4 i 5 de maig, S.O.S. Racisme organitza, al costat de les Fonts de Montjuïc de Barcelona, amb la presència de nombroses ONG i entitats que treballen a favor d ela convivència interracial i intercultural, la 10ª Festa de la Diversitat. Per altra banda, la setmana següent, concretament el diumenge 12 de maig, es celebra a la Plaça de la Vila de la nostra ciutat una trobada d'escoles i instituts públics, la VI Diada de l'Ensenyament Públic de Santa Coloma, aquest any amb el tema de la convivència i diversitat cultural com a eix central.
La Festa de la Diversitat ja s'ha convertit en un esdeveniment a la vida ciutadana barcelonina: els membres de nombroses organitzacions, voluntaris, cooperants i gent solidària de tota mena cada any hi tenen una cita per conviure pacíficament i festivament amb persones que han travessat el mar i han vingut d'altres terres, que han portat altres colors, altres costums i altres maneres d'entendre la vida. Nosaltres hem après d'aquests homes i dones i ells de nosaltres. Ens hem enriquit mútuament, i aquesta mena de mestissatge és una conquesta irrenunciable.
Quant a la Diada de l'Ensenyament, és un esdeveniment local que ve a recordar anualment que els professors de l'escola pública no ens tanquem a les nostres aules. Per a nosaltres, l'escola és un espai d'aprenentatge i, per tant, un espai obert a totes les aportacions culturals, vinguin d'on vinguin. Conèixer és estimar. I nosaltres volem conèixer i estimar la cultura a la qual pertanyen les famílies dels nostres alumnes, tant si han nascut aquí com si han vingut de fora. I per recordar tot això hem publicat aquest número de la nostra revista, dedicat exclusivament al tema de la nostra Diada. Aquestes són les seves seccions.
1. Els fets. Recollim aquí uns comentaris sobre una de les activitats de nostra Setmana Solidària, una xerrada sobre globalització, pobresa, immigració, el perquè de la immigració, etc., que va fer Jaume Sayrach per als alumnes de Batxillerat.
2. Opinions. Hem començat a plantejar-nos qüestions sobre la diversitat cultural amb la nova immigració, però, de fet, la diversitat cultural és un fenomen que ve de lluny que aquí, a Catalunya, es va sentir, per exemple, amb les onades immigratòries dels anys 60.
3. La vida. Testimonis personals, testimonis familiars, testimonis d'amics... Tothom té alguna cosa a dir sobre la seva experiència com a immigrants o amb immigrants.
4. Cartes del Marroc. Presentem aquí dues de les cartes que han enviat els nens d'una escola de Tànger als nostres alumnes de 1r d'ESO.
5. Literària. Formen aquesta secció contes inspirats en el fet de la immigració i en altres històries tradicionals de l'Àfrica, dels països àrabs i de la Xina.
6. Altres pobles, altres cultures. Referències, imatges i comentaris sobre diversitat gents d'altres pobles i amb costums diferents als nostres.
7. Fotografia. Donem en aquest apartat una breu notícia sobre un fotògraf de la diversitat que ha viatjat per tot arreu i que ara presenta una exposició a Barcelona, Pepe Navarro.
8. El racó del professor. Una professora que viu des de la seva infància a la nostra ciutat, Rosa Fernández, recorda la Santa Coloma i la gent d'altres temps.
9. Els llibres. Recomanem en aquesta secció llibres sobre la diversitat cultura.
En fi, aquest número extraordinari de la nostra revista té una gran varietat de temes i d'enfocs, però signats tots amb una esperança comuna. El nou món de la convivència en la diversitat comença ara, avui, i de nosaltres depèn que sigui millor que aquest del que venim. Sí, un altre món, millor que el que hem conegut fins aquí, és necessari i possible.
El coordinador
Índex d'articles
- Vuit mirades sobre les migracions
- L'escola i els immigrants: el cas de Fàtima Elidrissi
- Testimonis personals
- Testimonis familiars
- El meu amic, la meva amiga
- Entrevistes amb...
- Cartes del Marroc
- Històries d'immigrants
- Dos cuentos chinos
- Tres cuentos africanos
- Tres cuentos árabes
- Un poeta chino
- Imatges de la diversitat del món
- Comentarios sobre cuatro cuentos africanos
- Una exposició: Les veus de l'aigua
- Entrevista a Pepe Navarro
- Santa Coloma de ayer a hoy
- Els llibres