Sota el cel del Puig, núm. 35

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-03-25T19:45:44+02:00
Revista de l'Institut Puig Castellar. Santa Coloma, maig del 2011

Presentació


La vida és el que has donat.

Georges Seferis

Hem fet coincidir, com altres anys, la publicació d'un nou número de la nostra revista amb la Diada de l'Ensenyament Públic de Santa Coloma organitzada pel Casal del Mestre, aquest any sota el lema de “Fem barri, fem ciutat”. El motiu és molt senzill: volem contribuir un altre cop amb aquesta mostra de textos i treballs escolars a recolzar la trobada de l'ensenyament amb la ciutadania i a enfortir els vincles amb la resta d'escoles i instituts, doncs des de sempre ha tingut el nostre centre una vocació de treball cooperatiu —en xarxa— amb les entitats compromeses amb el món educatiu i cultural de la ciutat.

Els lectors de la nostra revista ja coneixen les seccions habituals. Són aquestes:

Activitats. Hem recollit comentaris sobre una pel·lícula que, amb motiu de les festes de Nadal, havien vist els alumnes en versió original amb subtítols a la sala d'actes: A Christmas Carol, basada en la famosa novel·la de Charles Dickens; al mateix temps, presentem impressions sobre dues obres de teatre, una representada per alumnes de l'institut (Farsas maravillosas), i una altra en anglès, i resums d'una audició musical sobre l'evolució dels instruments de vent metall. De pas, donem algunes fotografies de la sortida a la pista de patinatge.

Opinions. A aquesta secció tenim alguns dels articles presentats al concurs literari de Sant Jordi i altres textos d'opinió sobre temes diversos (publicitat i televisió, la revolució a Tunísia, l'abandonament dels animals, el masclisme i altres formes de discriminació, l'abandonament del estudis, etc.).

Literària. Aquesta secció està formada per tres apartats: el dedicat a la poesia, bàsicament amb poemes premiats al concurs de Sant Jordi, l'apartat de narrativa (també amb els textos premiats a aquesta modalitat) i un apartat amb un text original de teatre (un record a Pere Calders).

Exercicis d'estil. Si al número 34 havíem presentat models de textos instructius inspirats a les Historias de cronopios y famas de Julio Cortázar, continuem aquí aquest particular homenatge a l'autor argentí amb altre petit recull d'alguns exercicis fets a classe de castellà.

Llibres recomanats. Amb motiu de la celebració de Sant Jordi vam omplir els taulons del primer i del segon pis de l'institut amb poemes, dibuixos i comentaris de llibres recomanats. Aquí en teniu una petita mostra d'aquestes recomanacions. Hi ha la varietat de gèneres i estils literaris que interessen als nostres alumnes.

Conferència. Si al número anterior havíem publicat la conferència del professor Josep Mercader sobre Miguel Hernández, en aquest cas publiquem la conferència que, amb motiu del centenari de Màrius Torres (1910-1942), va impartir la professora Mercè Romaní a l'alumnat de batxillerat.

I ara ja, ens acomiadem fins al curs vinent, amb el desig que tingueu unes bones vacances d'estiu, que tingueu molt de temps per llegir llibres i per col·laborar en ajudar, si podeu, a persones que ho necessitin i que sigueu feliços amb els vostres familiars i amics. No cal recordar el lema de la nostra revista: La vida és el que hem donat. Gràcies pel vostre interès i la vostra presència.

 

 

 

El coordinador

Índex i enllaços als textos