Entremés de los romances

per elpuig — darrera modificació 2020-04-24T20:22:33+02:00
Interpretació a càrrec d'alumnes de 3r i 4t d'ESO. Adaptació i direcció: Josep Mercadé.

Entremés de los romances

Representació: dies 16 i 17 de juny de 2005, a la sala d'actes.

 

Presentació

Pensant en sumar-nos a la cel·lebració del quart centenari del Quijote, aquest curs, amb els alumnes de teatre del crèdit variable, us representarem l'obra que, segons molts entesos, va servir d'inspiració a Cervantes per escriure la seva gran novel·la.

L'Entremés de los romances, d'autor anònim, ens presenta un personatge, Bartolo, que embogeix de tant llegir romanços i surt a viure les aventures dels herois del romance. Volent ajudar una dama, es posa en mig d'una discusió de parella, en surt malparat i el retornen ferit a casa.

El paral·lel amb els primers capítols del Quijote, com veieu, és total. També Don Quijote, apallissat per una qüestió semblant, recita el mateix romanç del Marqués de Mantua, que també declama Bartolo:

Dónde estáis, señora mía,

que no os aflige mi mal...

Possiblement, doncs, el propòsit inicial de Cervantes va ser escriure una latra novel·leta exemplar curteta, que parodiés els llibres de cavalleria, com l'entremés anònim parodiava l'omnipresència dels romanços.

L'entremés que us presentem és un centó, una obra feta, gairebé tota ella, amb fragments de romanços, alguns d'ells fàcils de reconèixer (com els dos de Gòngora, que comenncen: La más bella niña... i Ensíllenme el asno rucio...).

En la seva part central cal reconèixer que es fa massa reiteratiu (si Don Quijote es desdobla en dos personatges, Bartolo ho fa en mitja dotzena). Tot i això, encara es permet presentar una acció paralel·la, en la qual s'obliga a casar una parella de la casa que han agafat in fraganti.

Amb el desig que ens dispenseu els fallos que ens farà cometre la nostra inexperiència, us l'oferim amb les ganes de què us agradi.

Profe i alumnes de 3r del Crèdit de Teatre

 

Personatges (per ordre alfabètic)

Antón.....................   Laura Lago (3r C)

Bandurrio...............   Javier García (3r C)

Bartolo...................   Míriam García (3r C)

Carmela.................  Laura Lago (3r C)

Dorotea.................   Clàudia Comella (3r C)

Mari Crespa...........   Yolanda Fernández (3r A)

Músicos.................   Amena Asad (3r D) i Lulú Chen (3r D)

Perico....................   Laura Guerrero (3r C)

Pero Tanto............   Fátima Glida (3r A)

Simocho................   Cristina González (3r C)

Teresa..................   Natalia Fernández (3r A)

 [Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]