Sota el cel del Puig, núm. 30
Presentació
Al número anterior de la nostra revista, publicat al primer trimestre, el 12 de desembre de 2008, amb motiu de la celebració del 40è aniversari del nostre institut i de la festa de jubilació de Mercè Romaní i Josep Mercadé, vam recollir les lliçons magistrals d'aquests estimadíssims professors del Departament de Castellà, a més d'una petita antologia de reflexions i pensaments pedagògics. Ara, en el número d'aquest segon trimestre del curs 2008-2009, presentem comentaris, opinions i petits assaigs d'alumnes recollits al llarg d'aquests mesos de curs. Hem organitzat aquest número amb les seccions habituals:
- Activitats. Són moltes les activitats complementàries organitzades pels diferents departaments, equips docents i coordinació pedagògica al llarg del que portem de curs; no de totes, però, ens n'han arribat fins ara comentaris. Publiquem, per exemple, comentaris sobre la clàssica visita a Cosmocaixa dels alumnes de 1r, sobre una exposició de fotografies de mines antipersones, sobre una visita a l'exposició L'Àfrica dels missioners, sobre una excursió a Besalú, sobre una audició de música de l'Edat Mitjana i sobre unes escenificacions crítiques entorn a l'ús abusiu de les noves tecnologies.
- Reflexions. Els alumnes de batxillerat, amb motiu del Dia de la Ciència, van rebre una conferència de la investigadora Mónica Vállez i n'han escrit algunes reflexions sobre emocions i cervell. També recollim a aquesta secció articles sobre la crisi econòmica que colpeja les societats occidentals i sobre la guerra a Gaza, tema d'una conferència que va fer la professora Carme Pérez per donar eines d'anàlisi a l'alumnat.
- Recerques. Alguns dels bons treballs de recerca presentats aquest curs pels alumnes de 2n de batxillerat procedeixen del Nocturn: aquí tenim una bona mostra amb l'article de l'alumna Maika García sobre els etruscs.
- Literària. Amb motiu del 40è aniversari, ens van arribar alguns textos d'antics alumnes per a la seva publicació, entre ells Jo Uhuru. Donem ara aquest relat de fantasia científica d'un antic alumne, Andreu Balastegui, científic i escriptor.
- Llibres. L'Agustina Rico, professora de Català, va reunir una sèrie d'alumnes per parlar d'un llibre d'èxit, El nen del pijama de ratlles. Publiquem aquí el resultat d'aquesta taula rodona.
- Col·laboracions. Com saben tots els seguidors de la nostra revista, Josep Mercadé n'era un col·laborador asiduu. Malgrat estar ara jubilat, ens ha enviat aquesta col·laboració amb propostes de treball a l'aula.
- Esports. Els nostres equips continuen cada setmana lliurant partits a l'àmbit comarcal. Per si algú encara no sap quins són els nostres campions, donem els seus noms i les seves fotografies.
A més de les seccions que acabem de repassar, trobareu a aquest número alguns dels dibuixos d'alumnes de 2n d'ESO presentats a una exposició amb motiu de les jornades de portes obertes del nostre institut (dies 11, 12 i 14 de març).
A l'espera dels textos literaris que sabem que s'estan preparant per al concurs de Sant Jordi i que publicarem al proper número, desitgem que els nostres lectors gaudeixin del que hem preparat per aquest número 30 de la nostra revista.
El coordinador
- Visita a Cosmocaixa
- L'Àfrica dels missioners
- Estic apantallat!
- Música: Joglars i trobadors
- Excursió a Besalú i a la Fageda d'en Jordà
- Sortida a la pista de patinatge
- Les emocions i el cervell
- La crisi econòmica
- Guerra en Gaza
- Los etruscos, un puente entre Grecia y Roma
- Jo Uhuru (Andreu Balastegui)
- El noi del pijama de ratlles
- Quaranta propostes creatives (Josep Mercadé)
- Ecos del 40è aniversari
[Veure versió pdf d'aquest número, parcialment diferent, doncs inclou fotografies i dibuixos.]