I Jornades d'educació emocional

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T19:18:40+01:00
Trobada d'intercanvi d'experiències i propostes sobre educació emocional

Educació emocional


Gran part de les d’agressions i de les conductes antisocials protagonitzades per joves, així com altres pertorbacions de les quals són víctimes (ansietat, depressió, anorèxia, etc.), tenen el seu origen en la falta d’educació emocional.

El concepte d’educació emocional, tal com ara s’entén, neix de la mà del concepte d’intel·ligència emocional. Si existeix una capacitat per comprendre les emocions pròpies i alienes, per regular-les, expressar-les i escoltar activament els altres —és a dir, si existeix el que s’anomena intel·ligència emocional—, cal pensar que aquesta capacitat pot ser millorada mitjançant l’aprenentatge i la seva pràctica o, el que és el mateix, mitjançant l’educació. I, en aquest sentit, l’escola com a espai de socialització ha de saber crear les condicions òptimes perquè els alumnes puguin educar i desenvolupar les seves habilitats emocionals i socials al mateix temps que les seves capacitats cognitives.

Molts professors, conscients de la importància dels valors morals i dels continguts emocionals, tracten d’educar dia a dia els alumnes per aconseguir que esdevinguin ciutadans més lliures, solidaris i feliços, ciutadans més emocionalment intel·ligents. Alguns ho fan seguint la seva intuïció, el seu sentit comú o les referències de determinades propostes pedagògiques (Freinet, Neill...); cada vegada són més, però, els equips docents que, sistemàticament, bé a les hores de tutoria, a l’esbarjo, mitjançant tallers o amb qualsevol altre marc temporal, desenvolupen programes de competències socials i d’educació emocional. Tots ells es troben sovint en la mateixa situació: la manca d’oportunitats per compartir les seves experiències i per prendre nota de les d’altres companys. S’han de crear noves instàncies de reflexió i d’intercanvi.

Aquesta Jornada sorgeix per establir un espai de presentació d’experiències sobre educació emocional, per conèixer els resultats obtinguts —malgrat siguin provisionals— i les perspectives del que s’està fent a Catalunya en aquest camp. Convoquem a tots aquells professors de primària i secundària, psicòlegs, pedagogs, professionals de la salut mental, estudiants, educadors de carrer, treballadors socials i a tots els interessats a contribuir en la formació d’alumnes i comunitats emocionalment intel·ligents. Si ens preocupen les mancances emocionals i afectives dels joves, hauríem d’estar informats sobre els programes i pràctiques que tracten de trobar-hi respostes adients.

La Jornada se celebrarà a l'IES Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet (Av. Anselm del Riu, 10), el dia 12 de març de 2004, amb el següent horari:

 

  • 9 h. Acollida i lliurament de documentació.
  • 9.15 h. Paraules de benvinguda. Presentació a càrrec d’Àngels Sellés (psicopedagoga a l’IES Can Peixauet de Santa Coloma).
  • 9.30 h. Conferència: “Anatomia de les emocions”. Dr. Jordi Obiols, psiquiatre i catedràtic de Psicopatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • 10.30 h. Descans.
  • 11 h.  Presentació de ponències.
  • “L’educació emocional a primària”. Agnès Renom, psicopedagoga, membre del Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona, autora, entre altres obres, d’Educación emocional. Programa para educación primaria.
  • “L’educació emocional a secundària”. Mariano Royo, professor de filosofia, autor de programes d’educació emocional per a la secundària.
  • 12.20 h. Presentació d'experiències i taula rodona, amb les intervencions d’Adela Gallardo (psicòloga, EAP de Santa Coloma), Imma Vilar (psicòloga, professora de grups d’UAC), Juana Gallardo (professora de filosofia i terapeuta Gestalt), Olga Santiago (psicòloga, centre Aura), Manuela Cuevas (metgessa de Planificació Familiar, CASSIR de Sta. Coloma de Gramenet).

[Més informació: Educació emocional.]