Eduquem persones
Eduquem persones. Innovació educativa en educació emocional
Pilar Balagué
Síntesi
La comunicació es divideix en dos apartats, el primer més ampli, sobre l’Experiència Pràctica d’Innovació Educativa d’Educació Emocional a l’IES, “Eduquem persones” en què es destaquen tres àmbits:
- Crèdit de “Competències bàsiques i habilitats socials. Eduquem persones”. (Segon cicle d’ESO, 3r i 4r nivell). Que té la finalitat de desenvolupar la comunicació, l’autonomia personal i la convivència de l’alumnat. Situat en el marc d’Atenció a la diversitat de tot l’alumnat, en una línia d’ integració d’alumnes amb n. e. e i també de n. e. específiques.
- Taller d’Educació Emocional amb els alumnes que mostren problemes de conducta, dins de les actuacions de Disciplina i del Pla de Prevenció d’Absentisme escolar. L’Educació Emocional entesa com a eina de prevenció i de tractament de la disciplina en el centre (alternativa al model sancionador); estratègia preventiva i resolutiva del conflicte en el centre. Pla de millora per la convivència.
- Treballs de Recerca de Segon de Batxillerat, que han significat una aportació formativa de conscienciació a l’alumnat del centre sobre Intel·ligència Emocional i l’Educació Emocional: ”La Intel·ligència Emocional, Els Trastorns de l’Alimentació. El Bullying”.Els treballs han generat un discurs de formació per joves de Batxillerat, Cicle formatiu i 4r d’ESO de l’IES, que s’ha concretat en uns materials de formació( tipus fulletons) i de conscienciació de la importància de la Intel·ligència Emocional i de la seva Educació. Elaborats pels joves, per als joves del seu propi entorn, a partir de la necessitat de coneixement sobre el tema detectada des d’enquestes i d’entrevistes als companys. Els mateixos alumnes van iniciar un pla de difusió del que significa l’Educació Emocional, com a prevenció per trastorns d’alimentació, el maltractament, la seva tolerància i el canvi conductual; la responsabilitat i la importància del bon tracte per a la convivència.
I un segon apartat que parla de la Formació Permanent dels Professionals de l’Educació, en què es destaca la importància de conèixer els eixos de l’Educació Emocional i de la vivència prèvia com a persona.
Cal formar-se en Educació Emocional, per ser persones intel·ligents emocionalment, per compartir com a docents aquesta vivència amb els alumnes i poder acompanyar-los en el seu procés individualitzat.
Del curs sobre Educació Emocional de l´Escola d´Estiu del Maresme. “Eduquem per a ser persones. Ens comuniquem”, es centra en la importància del coneixement per part dels Professionals de la Intel·ligència Emocional a nivell personal i de saber que es pot educar a les persones per ser Intel·ligents Emocionalment.
Pretén fer conscients als Professionals de tots els àmbits educatius de la importància, de l’educabilitat i els continguts, de les estratègies i estils d’ensenyament i d’aprenentatge en Educació Emocional.
Cal que els agents educadors en tinguin la vivència prèvia, per afavorir donar resposta a la doble finalitat de l’Educació que és el desenvolupament personal de l´individu i la seva socialització positiva” (Delors, 1996)
Pilar Balagué i Bertran
Professora Especialista de Psicologia i Pedagogia. IES Lluís Companys.
- Experiència pràctica d’Educació Emocional a l’IES Lluís Companys de Tordera (2000-06).
- Formació permanent dels agents educatius. Curs de Formació de Formadors sobre Educació Emocional, realitzat per l’autora de la comunicació a l´Escola d’Estiu del Maresme, Mataró, 2003. “Eduquem per a ser persones. Ens comuniquem?”
Av. J. Maragall s/n. 08490 Tordera. E-mail: pbalague@xtec.cat
[Aquest document va estar la base d'una comunicació presentada a les II Jornades d'Educació emocional. Santa Coloma, març de 2006.]
[Tornar a la pàgina principal d'aquesta secció.]