Quadern de materials

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:18:41+02:00
Recull de materials sobre educació emocional

Quadern

 

Presentació

La pedagogía es praxis. Es decir: ha de trabajar sin cesar sobre las condiciones de desarrollo de las personas y, al mismo tiempo, ha de limitar su propio poder para dejar que el otro ocupe su puesto. No debe resignarse jamás en el ámbito de las condiciones, pero no por eso ha de dejar de aplicarse obstinadamente al de las causas. No puede caer en el fatalismo sin negarse a sí misma, ni puede ser manipuladora sin abandonar la vocación que le es propia. Es acción precaria y difícil, es acción obstinada y tenaz, pero desconfía, por encima de todo, de la prisa por terminar.

Philippe Meirieu, Frankenstein educador

 

Quan vam convocar aquestes jornades d’educació emocional sospitàvem que les experiències que en aquest camp es desenvolupen a Catalunya són molt diverses; llegint els materials reunits aquí en tenim una constatació. Aquests treballs tenen una procedència heterogènia: procedeixen d’experiències d’aula, reflexions, projectes d’investigació... Tots són, però, valuosos, tots tenen un esperit i una força propis. Són, a més, un complement de les ponències que es presenten oralment a la Jornada.

Algunes d’aquestes propostes poden tenir un caràcter polèmic; de la discussió, però, com sabem, pot sortir la veritat. Per això convidem a tots els que vulguin polemitzar amb les seves opinions i amb les d’altres a participar en el fòrum sobre educació emocional que hem obert a la següent pàgina web:

www.xeill.net

[Xeill vol dir Xarxa Educativa i Lliure]

Si intentem construir societats emocionalment intel·ligents, la Jornada d’avui, com aquests treballs i els que vinguin darrera, seran eines de les quals no podrem prescindir en endavant.

Santa Coloma, 12 de març de 2004.

 

Notes:

  • Els organitzadors d’aquestes primeres Jornades d’educació emocional adverteixen que no necessàriament comparteixen els punts de vista ni les conclusions dels treballs presentats en aquest recull, que són responsabilitat exclusiva dels seus autors. IES Puig Castellar, Santa Coloma de Gramenet, 12 de març de 2004.

  • Agraïment. Aquest recull ha estat editat en format de quadern amb el suport econòmic del Departament de Benestar i Família, Conselleria de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

 

Índex de materials continguts en aquesta publicació

 

[Aquest quadern de materials es va lliurar conjuntament amb altres documents (per exemple, la Declaració de Santa Coloma) als assistents a les I Jornades d'Educació emocional. Santa Coloma, març de 2004.]