Especisme

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:22:37+02:00
Reflexió sobre diferents formes de discriminació

Especisme

 

Segurament, molts de vosaltres, en escoltar la paraula especisme us podeu estranyar. Però, en canvi, si escoltéssiu les paraules sexisme o racisme no us n’estranyaríeu tant, oi? Doncs, tant una com les altres dues són força semblants. Només divergeixen en la característica per la qual es discrimina l’ésser. En aquest cas, l’especisme és una discriminació moral pel fet de pertànyer a una altra espècie. L’origen del pensament especista es troba, bàsicament, en l’educació que ens han impartit des de petits. Les conseqüències de l’especisme són diverses: es troba en la utilització dels animals com a alimentació, vestimenta, per experimentació, etc., amb el suport a nivell legal que els animals són considerats propietats.

 

A l’igual que la gran majoria no considera que pel fet de tenir un color de pell o un altre, o per néixer home o dona s’hagi d’infravalorar la vida, la llibertat i la integritat física d’una persona, per què hauríem, doncs, de menysprear la vida dels animals, només pel fet que siguin animals? Per a nosaltres, la nostra vida té valor i per a ells, la seva també en té.

 

Per això s’ha de refusar aquesta discriminació, perquè així estaríem respectant a tots els animals d’una manera igualitària respecte dels interessos de la seva vida i la seva llibertat, és a dir, els deixaríem de considerar com a simples propietats. No hem d’oblidar que les persones també som animals. Que encara que aquests no es puguin expressar com nosaltres, també tenen capacitat de sentir. Llavors, si tots som animals i nosaltres considerem que tenim drets, ells també n’han de tenir.

 

Lorena López (201)

[Aquest article va estar publicat al número 35 de la revista Sota el cel del Puig, maig de 2011.]