Situació de la música clàssica a Espanya
Des de fa alguns anys he observat la situació de la música clàssica a Espanya. M'he anat fixant en petits detalls, quan estava els amics, la família, la gent... o veia coses que sortien per la televisió, etc.
Analitzant aquestes dades m'he adonat que la població espanyola no té gaire interès en la música clàssica, que no li agrada, creu que només és per l'elit de la societat o, fins i tot, la menysprea.
El cas més evident és el poc interès que en demostra la gent. Per tant, em vaig preguntar el perquè d'aquesta qüestió.
Crec que la causa d'aquesta manca d'interès és deguda a la formació que es rep des de petits a l'escola.
A primària, només una hora a la setmana fan els alumnes aquesta matèria; després, a l'ESO, durant un trimestre, i només en els cursos de primer i tercer dediquen una hora a estudiar els instruments, les notes o els compositors més coneguts.
Crec que no només prové d'aquí aquest problema, sinó que tampoc l'Estat es compromet massa a promocionar la música. No vull dir que no hi hagi auditoris, escoles de música, conservatoris, etc., sinó que, en altres països europeus, com Alemanya o França, que tenen una tradició musical des dels començaments, hi mostren molt més interès i, sobretot, moltes més ajudes a la gent que s'hi vol dedicar. Dic això perquè a Espanya, s'ha aprovat una nova llei que treu de les universitats la carrera musical. D'aquesta forma, s'aconsegueix que els professional que es dediquen a la música viatgin als esmentats països, amb escoles de fama mundial i amb molta més preparació que moltes escoles d'aquí. Tot i així, a Espanya també hi ha escoles de molta fama, com per exemple l'ESMUC (Escola Superiro de Música de Catalunya) o el Liceu.
Per tant, ja que els governs temen la fuga de cervells com s'anomena la marxa de l'èlite dels estudiants i dels professionals així com enginyers, arquitectes, metges, etc., per què no temen la fuga de cervells musicals? Perquè, crec, no estan interessats en la cultura musical.
Poc a poc animerem perdent la poca música clàssica que ens queda i cada cop més anirem acceptant música mediocre. Crec que hem d'aturar aquesta situació i fomentar més la música clàssica, ja que és la base la música actual.
Després ens estranyem que no guanyem Eurovisió.
Víctor Pueyo
(2n de batxillerat)
[Aquest text va estar publicat al núm. 36 de la revista Sota el cel del Puig, maig de 2012.]