La Revolució dels Gessamins

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:22:37+02:00
Article sobre els canvis polítics al món àrab al 2011

La Revolució dels Gessamins

 

Parlaré de la revolució dels gessamins o de Tunísia, és la primera revolució àrab del segle XXI i la que va animar que els altres països es revolucionessin per deslliurar-se dels presidents dictadors que tenien. Com tots sabem, en el món àrab la república no es respecta del tot, els presidents s’estan dècades i dècades asseguts a la cadira, fins que allò sembla una monarquia.

La gent de Tunísia es va revolucionar a causa de la fam, poc treball, pujada de preus exagerada dels aliments bàsics, corrupció i també per les llicencies falses que obtenia la família de la dona de l’expresident.

Tot va començar el 14 de gener de 2011, quan un jove, anomenat Mohamed Bouazizi, es va calar foc a si mateix per protestar sobre l’acció d’una policia de la civil que li va confiscar la seva plaça de venta de fruita. Haig d’esmentar que aquest noi feia de venedor ambulant, malgrat que tenia la seva carrera, perquè no trobava feina i no podia alimentar la seva família. Aquesta agent de la civil, a part de treure’l la plaça li va pegar injustament. La gent quan es va assabentar del cas es va revolucionar.

Finalment, no van parar fins aconseguir fer fora l’expresident Ben Ali, que portava 23 anys en el poder, i tot el seu govern, i van nomenar heroi el Bouazizi, ja que gràcies a ell la gent es va animar a deslliurar el país.

Ben Ali va acabar amb un tumor cerebral, la seva dona el va deixar i encara l’espera un judici, però el més fort és que si es mor en aquesta temporada, no ho farà al seu país sinó a l’Aràbia Saudita. S’ho té ben merescut, per fugir i tractar malament els innocents, però ja ho diu el refrany: “Qui la fa, la paga”.

Xaima Saihi (202)

[Aquest article va estar publicat al número 35 de la revista Sota el cel del Puig, maig de 21011.]