Cartes als Reis d'Orient

per Institut Puig Castellar darrera modificació 2020-04-24T20:22:48+02:00
Dues cartes adreçades als Reis d'Orient

Benvolguts Reis Mags,

Com crec que aquest any que ha passat m'he portat molt bé, els voldria demanar unes quantes coses. Per començar, els demanaria salut, amor i pau per a tot el món, com cada any, però aquest amb més rao perquè el món no està gaire bé. També no estaria gens malament que portéssiu una mica de respecte i civisme a les ciutats perquè tot vagi millor. Amb el civisme, em refereixo a que la gent no vagi pels carrers embrutant-ho, trencant i pintant-ho, a respectar les normes dels transports públics, de les botigues, etc.

Tampoc em vull descuidar de dir-vos que, per favor, controlin els accidents de trànsit en llocs on passen molts nens, com als semàfors que han de creuar per anar a l'institut, un exemple d'això és per on passo jo tots els dies. Perquè per desgràcia per més que fem, els cotxes i les motos passen volant. Dintre del civisme hi ha el respecte entre les persones i, això poca gent ho coneix, això de demanar les coses siusplau, dir gràcies, cedir els seients als transports públics a la gent gran quasi ningú ho fa. Per això els demano que facin alguna cosa al respecte.

I aquí s'acaba la meva carta. Espero que les coses que demano siguin fàcils de complir. Moltes gràcies i un petó als tres!

Maria Lavignole Delgado (2n d'ESO

 

Queridos Reyes Magos de Oriente:

Este año he sido buena, me he esforzado mucho en los estudios y he ayudado a mamá en las tareas de casa.

En mi casa, me gustaría pedir unos patines, pero tras haber estudiado el tema del civismo en clase de ética, me gustaría pedir otras cosas. Por ejemplo, que la gente no haga tantos grafritis en zonas prohibidas como ahora, en portales, paredes, contenedores, etc. Que la gente se trate con más respeto y utilice modales como pedir las cosas por favor, decir gracias, saludos como hola, buenos días, adiós, buenas tardes, que tenga un buen día...

Si es posible, me gustaría que la gente cumpliera las normas de los lugares públicos, en biblioteca (guardar silencio), en el metro (ceder el asiento a personas discapacitadas, mayores, mujeres embarazadas o con niños). En casa de mis abuelos pido que las personas obedezcan las señales de tráfico, que hagan buen uso de la naturaleza y no hagan algunas acciones como tirar papeles en el suelo (deberían tirarlos a la papelera).

Sobre las señales de tráfico, todo el mundo sabe que no se debe cruzar en rojo, sino en verde. Aunque la mayoría cruce en rojo, sin pensar en las posibles consecuencias, como un accidente grave.

Por último, en casa de mis tíos, pido que la gente aprenda a comportarse correctamente por la calle y no ocupe toda la acera, no hable a gritos por la noche, no escupa en el suelo y no tire porquería.

En resumen, quiero que la gente aprenda a comportarse cívicamente.

Saludos desde Barcelona.

Marta Alarcón Márquez (1º D)

[Aquests textos van estar publicats al núm. 36 de la revista Sota el cel del Puig, maig de 2012.]